Volledig scherm
© Thinkstock

Uniek: Duitse zorggroep stoomt Tukkers klaar voor baan in ouderenzorg

ENSCHEDE/RHEINE - Twintig Twentse zorgmedewerkers worden vanaf volgende maand klaargestoomd voor een baan in de Duitse ouderenzorg. Zorg- en welzijnsorganisatie Caritas in Rheine schoolt de kandidaten in zeven weken bij. Daarna kunnen ze direct bij een Duitse werkgever in de grensstreek aan de slag.

De Caritas zorgt bovendien voor erkenning van het Nederlandse diploma in Duitsland. Een unicum.

Erkenning diploma's
De gemeente Enschede is de aanjager van dit baanbrekende grensoverschrijdende initiatief in de zorg. Het niet erkennen van Nederlandse zorgdiploma’s was tot nu toe en enorm struikelblok op de arbeidsmarkt in de grensstreek.

Waar in andere sectoren Nederlanders doorgaans zonder al te grote problemen aan de slag kunnen in Duitsland, stak de wet- en regelgeving in de zorg hier tot nu toe een stokje voor. Nederlandse diploma’s werden niet zomaar erkend. In Duitsland is het niet toegestaan om zonder goedgekeurd diploma aan het werk te gaan in de zorg.

Daar komt nu verandering in met Get Together - Arbeiten in der deutsche Pflege, een pilot van de gemeente Enschede, Kreis Steinfurt, Caritas en werkgeversvereniging WGV Zorg en Welzijn Oost. De oplossing is een cursus op maat, die de Caritas voor Nederlandse verzorgenden en helpenden heeft ontwikkeld.

De kandidaten worden in zeven weken tijd bijgeschoold over organisatiestructuren en werkwijzes in de Duitse ouderenzorg, cultuurverschillen, therapievormen en de verzorging en begeleiding van dementerenden en stervenden.

Bijscholing
Per deelnemer is er sprake van maatwerk: het opleidingsinstituut kijkt op welke punten bijscholing nodig is en welke functies vervolgens voor de kandidaat geschikt zijn. De Caritas brengt de Nederlanders bovendien in contact met potentiële werkgevers en zorgt voor officiële erkenning van de Nederlandse diploma’s.

De pilot kost zo’n 50.000 euro. De gemeente Enschede schiet dat bedrag voor. Slaagt het project, dan krijgt ze 25.000 euro terug uit het Sectorplan Twente, een subsidiepot van 6.9 miljoen euro bedoeld om mensen aan (ander) werk te helpen.