Volledig scherm

Van kattenbak tot glip: ook deze 10 uitspraken zijn typisch Twents

TWENTE – Liefst 3.000 reacties ontvingen we de afgelopen 48 uur op ons lijstje Twentismen. Het artikel - met uitspraken die Nederlands lijken, maar Twents zijn - sloeg gigantisch aan.

En… er blijken een heleboel meer uitspraken te bestaan die we vooral in Twente gebruiken. Dat kan bij sommige spreuken overigens ook in de Achterhoek, Veluwe of zelfs Drenthe zijn: maar in de Randstad hebben ze werkelijk geen idee.

Hoogste tijd dus voor een nieuw lijstje met de meest ingezonden Twentismen!

De eerste 10 Twentismen gemist? Klik dan hier

11. Past dat in de kattenbak?
Voor ons een doodnormale manier van vragen of iets in de kofferbak van een auto past. De rest van Nederland denkt aan zo’n huisje waar de poes een grote- en kleine boodschap in doet.

Volledig scherm

12. Ach, steek me de gek niet aan
Iemand de gek aansteken, het blijkt een Twentisme pur sang. “Ik had als net geëmigreerde westerling écht geen idee waar het over ging!”, schrijft een lezer. Wat het wel betekent? Iemand voor de gek houden!

Volledig scherm
Father Telling Fish Story

13. Ik pak de paling in
Jonks, mooi ewes. Ik pak de paling in. Onderstaand fotootje kan het nog verwarrender maken voor niet-Tukkers, maar deze uitspraak heeft helemaal niets met het verpakken van vis te maken. Het is gewoon een Tukker die ervandoor gaat. Aju!

Volledig scherm

14. "Gooi maar even in de ton"
Niet alleen Otto blijkt typisch een Twents woord te zijn, ook een synoniem scoort hoog: ton. “In Twente zeggen wij, gooi de vuilnis maar in de ton, veel westerlingen weten niet wat een ton is!”, aldus een inzender.

Volledig scherm

15. Kapot
Oeh bah, dit pak melk is kapot. Zit er een gat in het karton? Nee, de melk heeft op z’n Twents de uiterste houdbaarheidsdatum overschreden.

Volledig scherm

16. Andersom aantrekken
Nu wordt het wel heel Twents, want lang niet iedereen gebruikt het in de regio. Maar andersom aantrekken is toch zo’n typisch Twentisme. Wat het betekent? Heel simpel: je omkleden.

Volledig scherm
Mid-adult man pulling sweater over head

17. Glip
We noemden eerder al dat iets kan ‘pikken’ aan je handen. Maar in diezelfde hand kan ook een glip zitten. Of als het wat erger is: een dikke glip. Wat het is hoeven we Tukkers die dit lezen echt niet uit te leggen. Dat doen we dan ook niet.

Volledig scherm
Injured painful finger with white bandage

18. Dat doe je extra
Expres, bedoelen we! Maar we zeggen 'extra'. Of met accent: extraaaaaa. Een taalkundige misser? Jazeker, maar we scharen het gewoon onder de noemer Twentismen, wel zo makkelijk.

Volledig scherm
Kid shouting through vintage megaphone. Communication concept. Blue sky background as copy space for your text

19. Klare peuken
Enig Google- en navraagwerk leverde geen resultaat op, dus we gaan er vanuit dat het inderdaad erg Twents op. Hej 'n klare veur mie? Oftewel: een filtersigaret. De inzender stuurde: “Toen ik hier in Friesland ging wonen, wisten ze absoluut niet wat ik bedoelde.”

Volledig scherm
Woman smoker smoking a filter tip cigarette with her hand resting on a slatted wooden table with copy space, close up view

20. Uitgeteld
Ook deze uitspraak kwam veel op onze redactie binnen. Tukkers vragen aan zwangere dames: wanneer ben je uitgeteld? De rest van Nederland zegt: wanneer ben je uitgerekend? Maarja, wie bint tenslotte ook van die apart'n. En daar zijn we stiekem best trots op!

Volledig scherm
Young pregnant women standing in row

Meer typisch Twentse uitspraken?
Laat ze hieronder achter in een reactie. Vraag van de redactie: we zijn nog op zoek naar typisch Twentse gerechten of gebruiken rondom eten voor wellicht een volgend lijstje.