Volledig scherm
© Thinkstock

Vanaf voorjaar 2015 meer aanbod op Cogasglasvezel

ALMELO - Vanaf het tweede kwartaal van 2015 hebben klanten meer keuze op het Cogas/Caiway glasvezelnetwerk. Caiway zorgt dat er volgend voorjaar meerdere aanbieders op de Cogas-glasvezelkabel beschikbaar zijn.

Die toezegging doet het bedrijf in een brief aan de Twentse gemeenten die aandeelhouder van Cogas zijn.

De gemeenten wilden uiterlijk maandag antwoord op een aantal prangende vragen waar hun burgers mee zitten, nu Ziggo van de Cogas-kabel verdwijnt en Caiway de diensten overneemt.

Glasvezel
Op de coaxkabel blijft Caiway de enige aanbieder, omdat het technisch gezien niet mogelijk is om daar meerdere dienstverleners toe te laten. Maar op glasvezel kan dat wel. Toch was er aanvankelijk sprake van dat Caiway in de startperiode van het glasvezelnetwerk de enige aanbieder zou zijn. Dat zou betekenen dat het bedrijf op beide netwerken een monopolie had.

Netwerk
​Caiway heeft nu toegezegd dat de eerste concurrenten op glasvezel in het tweede kwartaal van 2015 actief worden. Het overzetten van Ziggo naar Caiway vindt plaats tussen januari en maart; vlak daarna krijgen de consumenten dus pas de keuze. Maar Cogas stelt in de brief dat het niet mogelijk is om eerder meer aanbieders te krijgen: de meeste glasvezelproviders willen pas instappen op het moment dat het glasvezelnetwerk groot genoeg is, en dat is pas volgend voorjaar het geval.