Volledig scherm
Breemarsweg Hengelo © Mariette Cellarius

Veel overlast door onweer in Twente

ENSCHEDE - Met man en macht zijn politie, brandweer en andere hulporganisaties in Overijssel bezig problemen door de wateroverlast op te lossen. Brandweer Twente kreeg meer dan 400 meldingen. De inwoners wordt opgeroepen om alleen in spoedgevallen 112 te bellen.

Veel kelders en tunnels zijn ondergelopen, straten staan blank en putdeksels zijn van hun plaats gespoeld. Oldenzaal heeft bewoners opgeroepen thuis te blijven als er geen noodzaak is van huis te gaan.

Volgens de brandweer komen de meeste meldingen uit Hengelo en Enschede. De brandweer is vooral druk met problemen zoals ondergelopen kelders. „We verwachten dat we het ergste inmiddels hebben gehad en dat het waterpeil snel weer zakt”, zei een woordvoerster.

Universiteit Twente
Universiteit Twente meldt wateroverlast bij 5 gebouwen op de campus. Uit veiligheidsoverwegingen wordt geadviseerd geen liften te gebruiken. Bekeken wordt hoe groot de schade is en of er gevaarlijke situaties ontstaan. „Waar nodig nemen we direct maatregelen”, bericht UT Twente.

Welbions
Ook medewerkers van de Hengelose woningbouwcorporatie Welbions werken hard om klachten over overlast op te lossen, meldde Welbions via Twitter.

KNMI
Volgens het KNMI is in Twente de meeste neerslag gevallen, 30 millimeter. Het waterschap Rijn en IJssel had gewaarschuwd voor mogelijk 80 millimeter regen. Normaal valt in de hele maand juni ongeveer 70 millimeter.​

Het KNMI had donderdag voor Overijssel, Gelderland en Drenthe een waarschuwing voor extreem weer afgegeven. Voor deze provincies was een code Oranje afgegeven Het KNMI waarschuwt vanaf 17.00 niet langer voor extreem weer in het oosten van het land. Het ergste noodweer is volgens het weerinstituut achter de rug. De zware buien komen uit Duitsland en trekken langzaam naar het noordwesten en noorden van Nederland.

Waterschap
Bij Waterschap Regge en Dinkel komen veel meldingen van wateroverlast binnen. Het waterschap laat weten er alles aan te doen om overlast zoveel mogelijk te voorkomen. Waterschap Regge en Dinkel heeft de gemalen die het water moeten wegpompen in de richting van de Regge inmiddels in werking gezet. Een belangrijk gemaal staat bij Almelo waar het water uit oostelijk Twente wordt afgevoerd naar Regge en Vecht. Omdat Almelo op het laagste punt van Twente ligt, is hier wegpompen noodzakelijk.

Het Waterschap Rijn en IJssel in de Achterhoek en Zuid-Twente meldt dat in enkele uren de hoeveelheid neerslag van een maand is gevallen. ​

Zandzakken
Het noodweer in Twente en de Achterhoek heeft tot nog toe vooral Enschede, Hengelo, Oldenzaal en Delden getroffen. Vooral in Enschede zette de hoosbui delen van de binnenstad onder water. Ook in Oldenzaal staan straten onder water en pogen mensen hun huis met zandzakken droog te houden. Voorzover bekend hebben zich nog geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.
De heftige regen heeft de Prossinkhof in Oldenzaal onder water gezet. De straat is afgesloten en bewoners zijn bezig om met zandzakken het water buiten de deur te houden. In Hengelo is de kruising Geerdinksweg/Oelerweg afgesloten. De weg staat volledig onder water.​

Spoortunnel
In Hengelo staat de spoortunnel in de Enschedesestraat onder water en in Oldenzaal de spoortunnel in de burgemeester Wallerstraat. Beide tunnels zijn afgesloten.

Bliksem
In Goor is de bliksem ingeslagen in een woning aan de Van Ruijsdaelstraat. In Haaksbergen rukte de brandweer uit voor brand na blikseminslag in een woning aan de Veldkers. In Den Ham meldde de brandweer een uitslaande woningbrand na blikseminslag.

Kristalbad
Het grote waterbergingsgebied Kristalbad tussen Enschede en Hengelo loopt langzaam vol water. Dit gebied is door het waterschap Regge en Dinkel aangelegd om te voorkomen dat Hengelo onder water loopt bij extreme neerslag in Enschede. Vanavond moet blijken of de retentiecapaciteit toereikend is. Retentiegebied Woolde in Hengelo loopt nu ook vol.

Kluiversgang, Eibergen
Focus Fashion in Eibergen staat blank. Groot ongeloof is af te lezen van het gezicht van Gerrie Westhof. "Dit kan toch niet waar zijn!" De medewerkster van Focus Fashion in Eibergen had rekening gehouden met mogelijke problemen. De winkel aan de Kluiversgang ligt berucht laag. Hier stond ze machteloos. "Het water kwam van alle kanten tegelijk de winkel binnenstromen. Het stond in een keer blank. Het leek wel een zwembad." Met hulp van de buren pakt ze de ergste overlast aan.

Drienerbeek Hengelo
Het water in de Drienerbeek in de bebouwde kom van Hengelo stijgt snel. Inmiddels dringt het water de tuinen binnen.De Drienerbeek is door het waterschap aangepast om meer water te bergen maar dit blijkt onvoldoende om het water van de hoosbui in Hengelo/Enschede op te vangen. .

​Meteo Consult
Meteo Consult meldt dat door de enorme afkoeling als gevolg van de regen op veel plaatsen in Twente mist is ontstaan. Het zicht is op sommige plaatsen niet meer dan 600 meter.

Geen treinen door blikseminslag
Tussen Winterswijk en Zutphen rijden geen treinen door een blikseminslag.

Heeft u mooie foto's gemaakt van het noodweer? Upload ze dan gauw in ons lezersfoto album!

Volledig scherm
Zuiderval Enschede © Martijn Bekhuis
Volledig scherm
Drienerbeek Hengelo © Saskia Minkman
Volledig scherm
In Enschede ( Brinkstraat/ Florisstraat ) komen de putdeksels omhoog. © Mathilde Hurrebrink-Bos