Volledig scherm
© UWV

Verdere banengroei in bouw en detailhandel in Twente

ENSCHEDE - In met name de bouw en de detailhandel neemt in Twente het aantal banen in 2017 toe. In deze sectoren is de werkloosheid in september al flink gedaald. Dat blijkt uit het maandelijkse overzicht van UWV.

Eind september telde Twente 16.850 lopende WW-uitkeringen. Dat is 5,2 procent van de beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Twente daalde in september met 1,2 procent ten opzichte van augustus. Dat is een afname van 208 uitkeringen. Vergeleken met vorig jaar september verstrekte UWV in Twente 0,3 procent (53) meer WW-uitkeringen.

Bouwsector krabbelt op
De ontwikkeling van WW-uitkeringen in Twente in september ten opzichte van augustus verschilt per sector. De sterkste afname doet zich voor in de herstellende bouw (-10,5 procent). Ook dalen WW-uitkeringen voor uitzendkrachten in verschillende bouwberoepen. UWV verwacht voor 2017 een verdere banengroei in de Twentse bouw. In de sector zorg en welzijn daalden de WW-uitkeringen de afgelopen maand met 1,2 procent.

Ten opzichte van een jaar geleden is echter nog wel sprake van een kleine toename. Naar verwachting groeien de zorgbanen in Twente volgend jaar licht. Het schrappen van een bezuiniging op met name verpleeghuizen en gehandicapteninstellingen kan deze banenontwikkeling bovendien positief beïnvloeden.

Problemen industrie en banksector
In onder andere de industrie, bij banken en het grootwinkelbedrijf stijgen de WW-uitkeringen verder. In de industrie en financiële diensten verdwijnen al jaren banen. De industrie heeft te maken met structurele banenkrimp door productie met steeds minder mensen. De daling bij financiële diensten komt vooral door de opkomst van online dienstverlening.

Door het faillissement van verschillende winkelketens gingen er banen verloren in het grootwinkelbedrijf. Dit treft vooral de traditionele winkels, doordat het koopgedrag van consumenten verandert. De rest van de detailhandel groeit juist doordat de koopkracht stijgt. In 2017 nemen de banen in de detailhandel als totaal daardoor verder toe in Twente, aldus het UWV.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement