Joost Dijkgraaf
Volledig scherm
Joost Dijkgraaf

Verkiezingsblog | Bij de kapper praat niemand over 15 maart

VerkiezingsblogHet kan ontnuchterend werken om na een druk dagje politiek aan te schuiven in een totaal andere omgeving. Mijn bezoek aan de kapper vanmiddag was zo’n moment.

Verkiezingen? Daar houd ik me niet mee bezig, zei de man met de schaar. Om er aan toe te voegen: “Hier in de zaak is er helemaal niemand – echt niemand - die erover begint. Vandaag niet en de hele week nog niet.”

Op twee weken voor de eindstreep bereikt de politieke tombola zo langzamerhand zijn kookpunt. Zet de tv op een willekeurig moment aan en de kans is levensgroot dat er een man in driedelig grijs beeld komt. Zijn beroep: politicus of nog waarschijnlijker: lijsttrekker. De Wereld Draait Door, Pauw & Jinek, Eén Vandaag, Nieuwsuur, RTL Late Night: alles staat in het teken van 15 maart. En we moeten nog 14 dagen…

'Kabinet-koorts'
Ook bij de krant zijn we hele dagen druk met ‘kabinet-koorts’. Alle lijsttrekkers – Wilders uitgezonderd – ontvangen we op Universiteit Twente. We vragen ze naar hun visie, hun toekomstplannen, prognoses en mogelijke kabinetformaties. Wij vinden het prachtig, zijn er trots op en proberen zo goed mogelijk verslag te doen van het politieke spel in al zijn facetten. En natuurlijk antwoord te vinden op de vraag: wat kunnen politici betekenen voor inwoners van Twente?

Deze woensdag hadden we zelfs een dubbele sessie, met eerst het bezoek van ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers (die indruk maakte) en PvdA-voorman Lodewijk Asscher (die vooral lang van stof was). Het zorgt er voor dat ook mijn hoofd zo af en toe over loopt van de politiek. Bang dat we wat missen, hebben journalisten nogal de neiging om alles te volgen. Daar heeft mijn kapper geen last van: die kijkt niet en gaat ook niet stemmen.

Gehoord
Zijn reden? Het maakt toch niet uit op wie je stemt, alle politici zijn hetzelfde en komen hun beloftes niet na. Nou valt er op die redenatie natuurlijk een heleboel af te dingen, maar feit is wel dat er een grote groep mensen in Nederland zich niet gehoord voelt door de politiek. Zij hebben het gevoel dat er niets gebeurd met hun stem. En blijven dus thuis.

Koers
Dat de verkiezingen belangrijk zijn staat buiten kijf: het bepaalt de koers voor ons land de komende jaren. Maar ik vraag me wel eens af dat hele campagnecircus voor die groep teleurgestelde Nederlanders niet meer kwaad dan goed doet. Want hoewel er ook genoeg politici ‘het eerlijke verhaal’ proberen te vertellen, zaaien ze met hun onophoudelijke stroom aan plannen ook een hoop verwarring. De één belooft zoveel miljard voor de zorg, en de ander zoveel miljard voor het onderwijs. Het resultaat: een gevoel dat iedereen maar wat roept en eigenlijk is dat nog zo ook.

Aanpassen
In mijn kapperszaak komen vooral jonge mensen, van allerlei niveaus, achtergronden en etniciteit. Mijn kapper zelf is in een land geboren waar vrijheid niet vanzelfsprekend was en op jonge leeftijd naar Nederland gevlucht. Hij zegt zich inmiddels honderd procent Nederlander te voelen. Volgens hem is het allemaal niet zo ingewikkeld. “Als iedereen zich hier een klein beetje aanpast, een klein beetje meebeweegt met elkaar, dan zouden we helemaal geen problemen hebben in dit land.”

Zo had ik er nog niet naar gekeken. Het kappersbezoek bleek niet alleen voor mijn haar verfrissend.