Volledig scherm
Enschedeër Chris David scheurde in een jaar tijd twee keer dezelfde voorste kruisband af. Twee keer op kunstgras. © Pro Shots / Erik Pasman

Veroorzaakt kunstgras blessures? Ervaringsdeskundigen uit Twente geven antwoord

ENSCHEDE - Kunstgras is meer dan ooit in het nieuws, zeker nu de kunstgrasvelden met rubbergranulaat kankerverwekkende stoffen blijken te bevatten. Maar in voetballand speelt nog een vraag: veroorzaakt kunstgras blessures of niet? Enkele betrokkenen uit de regio gaan op die vraag in.

De een weet het zeker: kunstgras veroorzaakt meer blessures. De ander twijfelt, ontkent het omdat er geen duidelijk bewijs is. Roy Hoogeslag, hoofd medische zaken bij FC Twente, is sportgerelateerd kniespecialist. Zijn werk bestaat voor 90 procent uit het behandelen van kniebandletsel. De oorzaak van dergelijke blessures wordt vaak bij kunstgras gezocht. „Ik constateer een grote stroom aan knieletsels en dan voornamelijk ernstige blessures bij een leeftijdsgroep die steeds jonger wordt. De vraag die dan vaak opkomt, is of dat aan kunstgras valt te wijten.”

Verhoogd risico
Hoogeslag kan die vraag ook niet direct beantwoorden. „Als ik naar de wetenschappelijke literatuur kijk, zie ik wel dat er een verhoogd risico op blessures is bij wisseling van de ondergrond. Bij spelers die af en toe op kunstgras spelen, zie je eerder ernstig kruisbandletsel. Voetballers die vaker op kunstgras spelen, hebben eerder overbelasting. Dat kan leiden tot blessures aan pezen of aanhechtingen. Maar als er vaker op kunstgras wordt gespeeld, is er minder risico op blessures, doordat het lichaam dan aan de ondergrond begint te wennen. Ook speelt de generatie van het kunstgras een rol. Ik herken meer verschillen in kunstgrasvelden ten opzichte van ‘normale’ grasvelden.”

Onderschatting
De kniespecialist meent dat de ernst van kruisbandblessures vaak wordt onderschat. „Ik zie een grote taak voor vooral jeugdtrainers om in te zien dat een blessure van de kruisbanden een grote sociale impact heeft. Behalve dat een blessure aan de kruisbanden op jonge leeftijd veel gevolgen op de korte termijn heeft, heeft het dat ook op de (middel)lange termijn. Knieën verouderen eerder en de kans op herhaling is aanwezig. Er kan bij trainers nog meer besef en aandacht komen voor preventie. Dat kan bijvoorbeeld in een warming-up.”

Wel vindt hij dat de omstandigheden op kunstgras heel anders zijn. „Feit is dat er minder demping is en dat er meer kracht op de pezen en de aanhechtingen in de gewrichten komt te staan. In de gebruiksaanwijzing van veel kunstgrasvelden staat dat er gesproeid moet worden. Dat gebeurt, vooral in het amateurvoetbal, vrijwel nooit. Als een kunstgrasveld nat is, is het veld minder stroef en kan de voet een glijdende beweging maken bij de landing.”

Gescheurde voorste kruisband
Ervaringdeskundige is Nigel Michels. De middenvelder van de Wierdense eersteklasser SVZW liep in drie jaar tijd drie zware blessures op, allemaal op kunstgras. Een beenbreuk en twee afgescheurde kruisbanden. Of de blessures aan kunstgras vallen te wijten, vindt de 25-jarige middenvelder lastig te zeggen. „Ik was altijd wel voorstander van kunstgras, maar als je daarop vervolgens drie zware blessures oploopt, dan doet dat je geen goed. Je hebt minder bewegingsvrijheid op kunstgras. Op gewoon gras kun je bijna helemaal ronddraaien. Dat lukt op kunstgras niet.”

Chris David
Go Ahead Eagles-speler Chris David kan er ook over meepraten. De Enschedeër scheurde dik een jaar geleden op het kunstgras van MVV zijn voorste kruisband af. Nadat hij een maand weer fit was, scheurde hij dezelfde band onlangs wéér af, op het kunstgras van SVZW. „Het veld is harder en je voet blijft veel meer hangen. Ik zie het niet alleen bij mezelf, maar ook bij vrienden die eerder nooit blessures hadden. Die lopen nu enkel- en knieblessures op.”

Geen stijgende lijn
Jeroen van der Camp uit Nijkerk is eigenaar van de website fckruisband.nl. „Ik heb een database met 1.600 sporters, van wereldniveau tot en met de zesde klasse. Zo’n 90 procent is voetballer.” Van der Camp kan daar enkele conclusies uit trekken. In de Eredivisie en Jupiler League is in zeven jaar tijd geen stijgende lijn te zien in het aantal kruisbandblessures, terwijl de hoeveelheid kunstgrasmatten behoorlijk is gestegen. „Maar dat kan ook komen doordat er verschil in kwaliteit van de matten is. Velden in het betaalde voetbal zijn vaak beter dan in het amateurvoetbal. Wat verder opvalt, is dat er in september en januari veel meer kruisbandblessures zijn en dat bepaalde trainers veel vaker kruisbandleed in hun selecties hebben. Maar dat kan niet aan kunstgras worden gelinkt.”

Gevoelskwestie
Voetballers die ernstig geblesseerd zijn geraakt op kunstgras, zoeken vaak een oorzaak. „De ondergrond kunstgras is dan voor de hand liggend”, zegt Hoogeslag. „Het is vaak het gevoel van een speler. Begrijpelijk, maar het wordt niet ondersteund door de wetenschap”, concludeert hij.