Volledig scherm
© Thinkstock

Verzengende augustus-hitte in Twente: uniek of normaal?

Het belooft de komende dagen ongekend zomerweer te worden in Twente: de thermometer zal geregeld ruim boven de 30 graden uitslaan.

Een officiële hittegolf is in de maak, tijd dus voor barbecue's en zwembaden. Maar hoe normaal is het eigenlijk in deze tijd van het jaar?

Wij doken de geschiedenisboeken van het weerbericht in Twente in. Wat blijkt? Sinds 1951 moesten we het hier 30 keer doen met een augustus zonder tropisch weer (+ 30 graden).

Wat dat betreft mogen we dus van geluk spreken deze week. Het augustusrecord zit er waarschijnlijk niet in. Dat was in 1975, toen het kwik op 8 dagen boven de 30 graden uitkwam. Ook in de jaren 2003 (7) en 2004 (6) telde augustus veel tropische dagen.

Topweer in jaren 90
Kijken we naar decennia, dan was het in de jaren '90 vaak bloedheet. De jaren '90 zijn de absolute koploper wat betreft het aantal extreme dagen (zie grafiek hieronder). In die periode was het elke augustus-maand wel raak. Maar ook de zero's doen het goed.

Koeltjes
De laatste tien jaar was het relatief koeltjes in de maand augustus in deze regio, meer dan 2 tropische dagen telde de maand niet. Daar kan deze week dus wel eens verandering in komen, met 5 dagen op rij voorspellingen boven de 30 graden.

Sinds de start van de meting in 1951 telde augustus 2036 dagen. Daarvan bleek het slechts 78 keer warmer te zijn geweest dan 30 graden (3,8%).

Maakt u deze dagen een leuke zomerfoto? Whats-app hem dan naar ons via 06-13328999!