Volledig scherm
© Christian van der Meij

Video | Ballet met antieke trekkers in Luttenberg

LUTTENBERG – Bij ballet denkt iedereen aan tutu’s, en elegante meisjes. Niet aan een Lanz Bulldog of een oude Deutz. Maar het kan. In Luttenberg wordt deze weken hard geoefend om met antieke trekkers een vloeiend ballet uit te voeren.

Initiatiefnemers zijn Herman en Ineke Korenromp. Herman: “Onze zoon Gerrald zag het vorig jaar in Canada. Dansen met trekkers. Hij liet ons een filmpje zien en omdat mijn vrouw volksdansles gaf zei ik: dat kan jij ook wel.” Ineke: “Ik zei ja en dacht dat er niks meer van zou komen. Maar in het voorjaar zei hij dat hij acht trekkers bij elkaar had, met acht rijders. En dat we konden beginnen.”

Choreografie
Ineke liet zich niet kennen en zette een choreografie in elkaar. En nu wordt er al een paar weken geoefend op de ijsbaan in Luttenberg. Dat is toch lastiger dan het lijkt. Ineke: “Die Canadese trekkers hebben de voorwielen heel dicht bij elkaar, die zijn veel wendbaarder. Wij doen het met antieke trekkers want de moderne zijn al veel te groot. Maar ook met deze is het nog knap lastig, we moeten af en toe echt bewegingen aanpassen.”

Elegant
De ‘dansers’ waren eerst nog heel druk met concentreren op de figuren, maar inmiddels zijn ze zover dat ze proberen zo elegant mogelijk rond te draaien. Ineke: “En ze zitten allemaal met een brede lach op de trekker. Dat zie ik op volksdansles nog wel eens anders.”

Op 26 juni is de première van het ballet, op het Straatkorenfestival in Luttenberg.

Deze video gaat over trekkerballet in luttenberg