Volledig scherm
Het Pius X College in Almelo. © Toma Tudor

Vijf scholen in Twente 'zwak tot zeer zwak'

ENSCHEDE - Vijf Twentse scholen krijgen het predicaat zwak tot zeer zwak. Dat blijkt uit de jaarlijkse cijfers van de Onderwijsinspectie.

De kwaliteit van het middelbare onderwijs in Overijssel is het vorig jaar licht gedaald, zo blijkt uit de cijfers van de inspectie. Met name de afdelingen havo en vwo blijven in Overijssel achter bij het landelijk gemiddelde. Opvallend positief was het beeld voor het basisonderwijs. Geen enkele basisschool werd dit jaar nog aangemerkt als zwak.

Pijn
Directeur Frans Schoondermark van de vwo-afdeling van het Pius X College in Almelo, een van de betrokken scholen, is zeer teleurgesteld. „Als je het predicaat zwak krijgt, doet dat pijn. Niet alleen omdat je opeens onder een vergrootglas ligt, maar ook omdat ik zie dat veel collega’s daar onder lijden. Het beeld is bovendien achterhaald. Het zou mooi zijn als de inspectie daar in de toekomst eens rekening mee houdt.”

Behalve het Pius X College scoorden ook het Stedelijk Vakcollege (vmbo) en de locatie Zuid (havo) van het Stedelijk College in Enschede, de havo-afdeling van het Bonfhoeffer College in dezelfde stad, en het Gilde College in Hengelo (vmbo) een onvoldoende in het rapport van de inspectie. In heel Nederland kregen 85 scholen een negatieve beoordeling.