Volledig scherm
© ANP

Vmbo-scholen willen verkorte route naar hbo

ENSCHEDE - Vijf scholen voor voortgezet middelbaar beroepsonderwijs willen volgend jaar augustus starten met het zogenoemde ‘toptraject’, waarbij de betere leerlingen sneller via het middelbaar beroepsonderwijs een diploma in het hoger beroepsonderwijs kunnen halen. Over deze ‘verkorte route’ zijn afspraken gemaakt met het ROC van Twente en Saxion Hogeschool.

Veel ouders eisen nu vaak dat hun kind naar de havo gaat, ook al gaat dat tegen alle adviezen in. Niet alleen omdat het vmbo een slechte naam heeft, maar vooral omdat de route vmbo-mbo-hbo (12 jaar) veel langer duurt dan de route havo-hbo (9 jaar). In de afspraken die nu zijn gemaakt is voorzien dat de route vmbo-mbo-hbo wordt verkort tot tien jaar of zelfs negen jaar.

Vlucht van vmbo naar havo

Een van de deelnemende scholen is de vmbo-tak van de Erasmus Scholengemeenschap in Almelo. Directeur Rieks Schoenmaker zegt: „Traditioneel loopt de route naar het hbo via de havo. Veel ouders kiezen daarom de havo voor hun kind. Mede daardoor ontstaat een vlucht van het vmbo naar de havo."

„We zien bij ons de resultaten nu ook van de verschuiving van het beroepsonderwijs naar het algemeen vormend onderwijs, iets wat wij de de avo-isering noemen. Op de havo gaat het al een paar jaar niet goed. Veel te veel leerlingen gaan naar de havo, maar zijn daar eigenlijk niet geschikt voor. Die leerlingen zijn meer gebaat bij een route via het vmbo. Maar, zeggen ouders, dan zit mijn kind jaren langer op school. Dat willen we te ondervangen door de betere leerlingen een snellere route aan te bieden.”

Slagingspercentage

De Erasmus Scholengemeenschap scoort in de regio het laagst met het slagingspercentage havo, zo blijkt uit een overzicht van definitieve cijfers zoals de scholen die hebben aangeleverd na de herexamens.

In De Twentsche Courant Tubantia van zaterdag: De slagingspercentages