Volledig scherm
© Almelo

'Voor amateurclubs als ON wordt het steeds moeilijker om de boel financieel rond te krijgen'

De tien brutale vragen zijn deze weken gesteld aan Ruud Koetsier. Voorzitter van Oranje Nassau en directeur van RGN. De eerste vijf vragen staan in de Almelose editie van de zaterdagkrant. De laatste vijf vragen staan hier op de website.

6. Het nieuwe stadion leverde niet alleen gedoe met Heracles, maar ook strijd met buurman La Première op, welke van de twee is het ergst om ruzie mee te hebben?

„Gelukkig hebben we met allebei geen ruzie. Voetbal is emotie en dat merk je soms ook bij dit soort problemen. Er wordt ook door supporters niet om de hete brij heen gedraaid. In forums op internet werd ons aan de ene kant verweten dat wij de bouw van het nieuwe stadion tegenhielden en aan de andere kant dat we La Première kapot willen maken. Dat is beiden veel te ongenuanceerd. Als clubs in de Ossenkoppelerhoek hebben we allemaal één belang en dat is zo snel mogelijk een nieuw stadion en voor ons amateurclubs een mooie nieuwe accommodatie waarvoor de sportwethouder toezeggingen heeft gedaan.”

7. Bezuinigingen maken de sport kapot, zeggen de Almelose sportclubs. Kunt u als ondernemer niet collega’s regelen voor sponsoring?

„Was het maar zo gemakkelijk. Ik probeer het wel, praat er met collega ondernemers over. De meeste bedrijven zien het belang van maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar het wordt steeds moeilijker om sponsoring te regelen. Dat hoor ik overal, niet alleen bij amateurclubs, ook bij Heracles. Voor amateurclubs als ON wordt het steeds moeilijker om de boel financieel rond te krijgen. We moeten nu meer geld afdragen aan de KNVB, zij zeggen dat ze minder sponsorinkomsten hebben en vragen daarom meer geld van ons, maar ze vergeten dat ook wij minder sponsorinkomsten hebben. Nu moeten wij de tering naar de nering zetten.”

8. Je stelde ooit in deze krant aan de kaak dat ouders hun kinderen simpelweg op zaterdag dumpen op de voetbalclub. Heeft dat een blauw oog opgeleverd?

„Nee, dat niet. Wel veel reacties, sommige ouders zijn verbaasd dat het zo gaat en clubs reageren ook omdat ze het goed vinden dat het gezegd wordt. Ik heb meegemaakt dat ouders hun kind op zaterdagochtend brachten en dat wij zeiden dat de wedstrijd werd afgelast. Maar de ouders zeiden: hier is ie, we halen hem om drie uur weer op. Mensen zien een sportvereniging steeds meer als een bedrijf waar je tegen betaling van contributie je kind kunt achterlaten en dan ook nog gaat eisen dat er een goede trainer is, schone douches enzovoorts. Zo werkt het natuurlijk niet bij een vereniging.”

9. U ontwikkelt huisstijlen, maar wie heeft het bij u thuis voor het zeggen?

„Ik denk dat het bij mij thuis net zo gaat als bij iedereen. De meeste mannen denken dat ze wat te vertellen hebben maar uiteindelijk heeft de vrouw het voor het zeggen.”

10. U werkte bij de NS, was actief voor het CDA en nu heeft u een grote klus voor PostNL. Mislukt alles waar u bij betrokken bent?

„Als je het zo zegt... eigenlijk wel, ha ha. Gelukkig heb ik daarnaast voor veel succesvolle bedrijven mogen werken. Het is behoorlijk in evenwicht. De nieuwe huisstijl voor Post NL is en fantastische opdracht, dat zeggen ze zelfs in Turkije. In vijftien of zestien weken 2300 vestigingen voorzien van een nieuwe huisstijl is een hele klus. Daar kunnen we trots op zijn.”

De volgende vijf vragen staan in de krant:

1. Uw familie is met het CDA vergroeid, vader was jarenlang in Almelo het gezicht van de partij, zelf zat u in het bestuur. Hebt u bij CDA-sportwethouder Jan van Marle stiekem voor de bezuinigingen het hachje van ON al gered?

2. Heeft u nog wat tegoed van Jan van Marle? U hebt hem in het zadel geholpen als lijsttrekker ten koste van Lily Altena.

3. U was in Turkije op handelsmissie met demissionair CDA-minister Maxime Verhagen, is dat een excuus voor een snoepreisje?

4. Is uw nieuwe bedrijf in Turkije een vlucht voor de crisis in ons land, u stelde de nieuwbouw van uw bedrijf RGN in Almelo uit.

5. Uw voetbalclub Oranje Nassau wordt bedreigd door buurman Heracles die een stadion wil bouwen op uw velden. Al een FC Twente vaantje in de auto hangen?

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement