Volledig scherm

Vuur in Twente: dit waren 8 opmerkelijke branden in 2016

ENSCHEDE - 1.328 gebluste branden. Dat is de score voor de brandweer in de regio Twente in 2016. “Een gemiddeld jaar”, zegt commandant Stephan Wevers van de Brandweer Twente. Dodelijke slachtoffers hebben de vlammen niet geëist.

Het afgelopen jaar zorgde voor een aantal opmerkelijke branden in de regio. Zo verwoestte het vuur onder meer de ijsfabriek van De Dessert Meesters in Hengelo, vloog een motor in de fik tijdens het rijden in Enschede en woedde er brand in de trein tussen Hengelo en Enschede.

Dit zijn acht opmerkelijke branden van het afgelopen jaar:

1: Zeer grote brand verwoest ijsfabriek De Dessert Meesters in Hengelo
Op 30 maart ruïneerde een grote brand de voormalige fabriek van Van der Poel in Hengelo. Omwonenden werden opgevangen in het Gilde Huis. Een enkeling had geen tijd om zich om te kleden en stond dus in pyjama te wachten tot ze weer naar huis konden gaan. De brand was aangestoken.

Lees verder onder de foto.


2: Motor vat vlam tijdens rijden in Enschede
Een motorrijder kreeg op 6 mei de schrik van zijn leven aan de Estafettestraat in Enschede: zijn machine vatte vlam tijdens het rijden. Door de brand liep de motor grote schade op. De oorzaak van het ongeval bleef onbekend.

Volledig scherm


3: Grote heidebrand in Denekamp
Paniek was er op 7 mei, toen er een heidebrand woedde in Denekamp. Door de droogte gold er code oranje en werd er met groot materieel uitgerukt door de brandweer. De schade aan het gebied bleef beperkt.

Volledig scherm


4: Boerderij getroffen door bliksem in Bentelo
Na blikseminslag op 28 augustus sloegen de vlammen uit het dak van een boerderij in Bentelo. Er raakte gelukkig niemand gewond, maar de boerenwoning leed wel veel schade.

Volledig scherm


5: Hevige woningbrand in Den Ham: huis onbewoonbaar
In Den Ham stond op 20 november een woning in lichterlaaie met behoorlijke gevolgen. De bewoners waren thuis toen de brand uitbrak, maar wisten pas van het vuur toen omstanders hen waarschuwden. Door het rieten dak en de harde winden grepen de vlammen snel om zich heen.

De zolder zakte vervolgens in en een deel van de woning moest gesloopt worden voor het verdere bluswerk. De bewoners konden niet meer terug naar huis.

Volledig scherm


6: Veel rookontwikkeling bij brand in flat Almelo: drie personen naar ziekenhuis
Een brand op 26 november in een flat in Almelo zorgde voor behoorlijke rookontwikkeling. Drie bewoners van de flat werden ter controle naar het ziekenhuis gebracht vanwege ademhalingsklachten. De bewoners van de brandende woning waren niet thuis en konden ook niet terugkeren.

Volledig scherm


7: Brand in trein tussen Hengelo en Enschede
Op 8 december moesten 25 passagiers zich haasten naar de uitgang van de trein tussen Hengelo en Enschede: de trein stond in de fik. Ze bleven gelukkig ongedeerd. Het treinverkeer werd geruime tijd stilgelegd op het traject.

Volledig scherm


8: Elf kalfjes omgekomen bij brand in Buurse
Elf kalveren overleefden een brand op 16 december in Buurse niet. Een agrarisch bedrijf aan de Munsterdijk in het dorp stond in brand. Op grote afstand kon het vuur met de enorme rookpluim worden waargenomen.

Volledig scherm
Volledig scherm
Brand bij de voormalige toetjesfabriek van Van der Poel aan de Turbinestraat in Hengelo. © Robin Hilberink