Volledig scherm
De JSF maakt dinsdag een rondvlucht boven Nederland. © ANP

Waar spot jij de nieuwe JSF in Twente?

ENSCHEDE - De nieuwe JSF scheert dinsdagmiddag, als alles precies volgens de planning verloopt, om 14:48 uur door het Twentse luchtruim. In eerste instantie zou de rondvlucht het oosten van 't land overslaan, maar door een gewijzigde route komt ook Twente aan bod.

De F-35 zou eigenlijk vorige week al een promotievlucht maken over Nederland, maar door een te laag wolkendek werd de vlucht uitgesteld.

Heb je een mooie foto van de F-35 gemaakt? Stuur die dan naar internet@tctubantia.nl.

Bezienswaardigheden
Het vliegtuig zou namelijk niet zichtbaar zijn voor het publiek en bovendien zou het toestel niet gefotografeerd kunnen worden met 'typisch Nederlandse bezienswaardigheden' op de achtergrond.

Fotograaf
De JSF vertekt dinsdagmiddag om 14.19 uur vanaf vliegbasis Leeuwarden, waar hij dik twee uur later weer terugkeert. De F-35 wordt gevolgd door een F16, met daarin een fotograaf. Hij maakt onderweg tal van foto's van de JSF, op karakteristieke plekken in Nederland.

Test
Het toestel komt over op een hoogte van zo'n 400 meter. Bij de luchtmachtbases is dit lager. Ook de vliegsnelheid is relatief laag. De twee F-35's blijven nog een kleine twee weken in Nederland voordat ze terugvliegen naar Amerika. De toestellen zijn daar gestationeerd voor trainings- en testdoeleinden. In Nederland zijn de gevechtsvliegtuigen nog van dichtbij te zien op de Luchtmachtdagen op Vliegbasis Leeuwarden, 10 en 11 juni.