Volledig scherm

Warme augustus in Twente? Dan geen witte kerst en Elfstedentocht

Ook op de redactie stijgt de temperatuur ons deze dagen naar het hoofd. Zo deden we een tamelijk vreemde ontdekking in alle weercijfertjes die onze redactie overspoelen. Wat blijkt? Een warme augustus in Twente betekent dat er alvast een streep kan door zowel de witte kerst als Elfstedentocht...

Slecht nieuws dus voor iedereen die toe is aan een beetje verkoeling of eindelijk hoopt op de tocht der tochten.

Na 3 tropische dagen in augustus, gemeten op het weerstation Twente, is het namelijk nog nooit voorgekomen dat het 's winters of een witte kerst óf een Elfstedentocht voortkwam.

De tocht der tochten werd het laatst gehouden in 1997, de zomer daarvoor telde 1 tropische augustusdag. In de zomers voor 1986, 1985 en 1963 telde augustus 0 dagen waarin de temperatuur in Twente boven de 30 graden uitkwam.

In 2010 hadden we voor het laatst een witte kerst, ook toen telde augustus geen enkele hele warme zomerdag in deze regio.

Weerman Dennis Wilt uit Borne beweerde onlangs overigens wat anders, volgens hem is er een ijskoude winter op komst. Wel zegt hij dat hoe verder er vooruit gekeken wordt, hoe minder betrouwbaar de voorspellingen zijn.

Dat zou - zo geven we ruiterlijk toe - ook wel eens voor onze 'vondst' kunnen gelden...