Volledig scherm

Welkom in de Winter Efteling

In de late herfst en winter valt in de Efteling ’s nachts soms een pak sneeuw, wonderbaarlijk is dat. Het voegt veel toe aan zowel de attracties als de taferelen in het Sprookjesbos. Een bijzondere beleving, ook voor de lezers van Tubantia die op zaterdag 26 en zondag 27 november welkom zijn op de Abonneedagen.

In de winter is de Efteling weer een hele andere ervaring. ,,De attracties zijn grotendeels hetzelfde’’, zegt woordvoerder Karin Koppelmans, ,,maar alles is nu omgetoverd tot een winterlandschap dat eigenlijk nóg beter bij de Efteling past. Sneeuw hoort bij de Anton Pieck-sfeer van het Sprookjesbos.’’

In het vroege donker zijn taferelen en attracties spectaculair uitgelicht. Verder zijn de bewoners van het Sprookjesbos winters aangekleed. Sinds 2006 komt Vrouw Holle, bekend van de Gebroeders Grimm, zelf uit het raam hangen als je haar roept. Zij klopt een kussen uit en het gaat sneeuwen, als in het eeuwenoude volksverhaal.

Grote familie

,,Dat zijn de vertrouwde dingen die je terugziet; vaak zijn de mensen hier al eens geweest’’, zegt Karin Koppelmans. ,,Soms als kind, en dan kunnen ze het opnieuw beleven, eventueel samen met hun eigen kinderen. Maar ook zijn er nieuwe dingen. Het Sprookjesbos begon met tien bewoners, tegenwoordig zijn het er 29. Pinocchio kwam er in maart 2016 als laatste bij. Het voelt als een grote familie.’’

Vreugdevuren

,,Vanaf 10.00 uur zijn abonnees van Tubantia al welkom. Om 11.00 uur gaat het park open. Zo ben je een dag lang in een andere wereld, waar je misschien een winterse stamppot eet of een Tilburgse Schrobbelèr drinkt. Er is veel te ontdekken.’’ Er zijn parkshows met muziek, over het hele terrein branden vreugdevuren, overal hangen lantaarns en guirlandes: kortom, een heel andere Efteling en toch dezelfde. De meeste attracties hebben een sprookje of sage als thema. Vele zijn open in de Winter Efteling, zoals Joris en de Draak, Villa Volta en de indoor achtbaan Vogel Rok. De Efteling, opende in 1999 als eerste park de deuren in een deel van het winterseizoen en ontwikkelde in de loop der jaren diverse overdekte voorzieningen, zoals het IJspaleis met een schaatsbaan (schaatsen te huur voor € 4,50) en een sneeuwglijbaan voor kinderen. Buiten is er ook nog een 400 meter lange langlaufbaan die ’t Hijgend Hert heet.

Karin Koppelmans: ,,Snelle attracties als de Vliegende Hollander en de Piraña, zijn gesloten, dat kan niet anders. Het kan slecht weer zijn, dus neem een goed winterjack en dito schoenen mee. En blijf tot de sluiting om 19:00 uur, want dan ben je nog getuige van alle mooie lichteffecten.’’ Na zonsondergang is de watershow Aquanura met 200 fonteinen, muziek en licht- en vuureffecten een spectaculair sluitstuk van de dag.

www.tubantia.nl/winterefteling