Volledig scherm
© De Stentor/Cees Baars

Wilde zwijnen zorgen voor overlast in Twente

VRIEZENVEEN - Boerin Hanneke Blokland voelt zich een roepende in de weidsheid van het landschap rond haar boerderij in Vriezenveen. Wilde zwijnen veroorzaken vanuit het aanpalende natuurgebied Engbertsdijkvenen veel schade, maar ze vond tot voor kort geen gehoor met haar klacht.


Totdat ze vorige week -nadat in een nacht drie hectare grasland door de varkens was omgewoeld- verhaal ging halen in de commissie landbouw en natuur van de provincie Overijssel.

Overlast
,,Alles wat ik sinds de eerste schade in 2011 heb ondernomen, heeft geen concrete actie opgeleverd,’’ zegt ze. ,,Maar het loopt nu uit de hand. Er moet iets gebeuren.’’ Uit onderzoek van De Twentsche Courant Tubantia blijkt dat zij niet de enige is die overlast van wilde zwijnen ondervindt. Ook in Buurse. Haaksbergen, Ootmarsum, Delden, Eibergen, Nijverdal en Rossum duiken de everzwijnen met hun wroetende snuiten gretig in landbouwgrond.

Afschieten
Volgens nationaal beleid zijn de evers alleen toegestaan op de Veluwe en in natuurgebied De Meinweg in Limburg. Overal elders mogen ze worden afgeschoten, maar dat gebeurt maar mondjesmaat. In Vriezenveen zijn dit jaar twee wilde zwijnen naar de eeuwige jachtvelden geholpen, terwijl er naar schatting dertig rondscharrelen.

Schade
In Twente werd vorig jaar negen keer schade uitgekeerd voor een totaalbedrag van 9200 euro. Een jaar eerder werden vier schadeclaims aan maïs, aardappelen en gras gehonoreerd. Aanrijdingen met auto’s zijn er weinig. Vorig jaar nul en dit jaar twee.