Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Winkelpanden in Twente gaan in de opruiming

ENSCHEDE - Het aantal vierkante meters winkeloppervlak in Twente moet drastisch omlaag. De leegstand van bestaande winkelpanden is in de hele regio enorm. De provincie Overijssel wil daarom voorkomen dat er meters bijgebouwd worden. Bovendien krijgen gemeenten financiële hulp bij het verminderen van het aantal winkels.

De situatie is in Overijssel beslist dramatisch te noemen. In totaal 8,4 procent van de beschikbare winkelpanden staat leeg, en daarmee scoort de provincie het op één na slechtst van heel Nederland. Alleen in Limburg is de situatie met 10,8 procent nog erger. De verwachting is bovendien dat de leegstand de komende tien jaar nog eens tien procent groeit.

Niet goed afgestemd
Volgens gedeputeerde Eddy van Hijum zal de provincie er alles aan doen om te voorkomen dat er nu nog nieuwe winkelmeters bijkomen. Hij noemt het voorbeeld van de bouwmarkten in Twente: Enschede krijgt een Hornbach, Hengelo een Bauhaus en Almelo is nog bezig met de komst van Hornbach. Van Hijum: „Dat hebben de betrokken gemeenten onderling niet goed afgestemd. Er wordt in totaal bijna 50.000 vierkante meter winkelruimte bijgebouwd, maar ze zitten zo op een kluitje dat ze allemaal dezelfde klant bedienen. Die bouwmarkten leveren bovendien wel banen op, maar ze maken ook kleinere winkels kapot, wat leidt tot banenverlies en leegstand. Dat moeten we in de toekomst voorkomen.”

Retaildeal
Woensdag tekende Overijssel daarom net als alle andere provincies een Retaildeal met het Rijk. Volgens Van Hijum zet de provincie in op nul vierkante meters erbij in de komende jaren. De provincie zal aanvragen voor bouwprojecten in de retail streng toetsen, bijvoorbeeld op de afstemming met buurgemeenten en de samenhang met winkelreductie elders in de gemeente. Bovendien krijgt de Herontwikkelingsmaatschappij Overijssel een rol. Deze HMO heeft miljoenen in kas die tot nu toe werden ingezet voor reorganisaties op bedrijventerreinen en de kantorenmarkt. Maar vanaf nu kan dat geld ook worden ingezet bij projecten die tot doel hebben het aantal vierkante meters winkels te verkleinen. De HMO kan bijvoorbeeld in binnensteden winkelpanden aankopen en verkopen om op die manier verhuizingen of bestemmingsveranderingen te stimuleren.

Grote steden
Volgens Van Hijum zal de HMO voornamelijk in de grote steden actief worden, omdat er alleen geïnvesteerd wordt in projecten van meer dan een miljoen euro. Volgens de gedeputeerde maakt de provincie daarmee een duidelijke keuze voor het versterken van de grote binnensteden. Maar als die een bijdrage van de HMO vragen moeten ze wel kunnen aantonen dat ze zelf ook duidelijke keuzes maken. „We gaan natuurlijk geen geld steken in een binnenstad als de gemeente diezelfde binnenstad verzwakt door extra in meubelboulevards of wijkwinkelcentra te investeren”, aldus Van Hijum.

Volledig scherm
© Carlo ter Ellen