Volledig scherm
© Ivo Kruger

ZGT daalt in Ziekenhuis Top 100: pijnbestrijding ondergemiddeld

ALMELO/HENGELO - Ziekenhuis ZGT is in een jaar tijd twaalf plekken gedaald in de AD Ziekenhuis Top 100. De Twentse ziekenhuisgroep met vestigingen in Almelo en Hengelo duikelde van plek 50 vorig jaar naar plek 62 dit jaar. De pijnbestrijding in de ziekenhuizen is slechter dan gemiddeld. Ook worden er te weinig blaaskankeroperaties uitgevoerd.

ZGT houdt zich niet aan de norm voor het aantal blaaskankeroperaties. Dat waren er in 2015 zestien, terwijl het er minimaal twintig moeten zijn. Dat aantal is nodig om voldoende expertise en ervaring voor deze ingreep te behouden en zodoende het risico voor patiënten te verkleinen.

MST
Ook bij halsslagaderoperaties is er ruimte voor verbetering. Opvallend is dat ook in collega-ziekenhuis MST in Enschede - 29ste in de top 100 (vorig jaar 31e) - de resultaten van dit type operatie niet optimaal zijn. 8 procent van de patiënten hier kreeg na de operaties alsnog een bloeding en overleed. Dat is vaker dan het landelijk gemiddelde.

In een eerste reactie noemt de directie van ZGT de uitslag ‘zeer teleurstellend’. De ZGT-directie wil echter nog niet veel kwijt naar aanleiding van de teleurstellende score in het jaarlijkse onderzoek, dat ook namens De Twentsche Courant Tubantia is uitgevoerd. Ze wil eerst alle informatie bestuderen.

De ziekenhuisleiding zal zodoende ook nog eens lezen dat het punten heeft laten liggen door op bepaalde thema’s geen gegevens aan te leveren aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Zonder deze kan een ziekenhuis zichzelf niet verbeteren.

Geriator
Zo zijn er volgens de samenstellers van de ranglijst geen gegevens beschikbaar gesteld over de betrokkenheid van een geriater bij de zorg voor oudere patiënten na een darmoperatie.

„Verbazingwekkend. We bieden al 24 jaar geriatrie op een hoog niveau. Geriaters van ZGT leveren zelfs zorg in omliggende ziekenhuizen”, aldus de ZGT-directie, er tevens op wijzend dat de ziekenhuizen in Almelo en Hengelo volgens een officieel keurmerk te boek staan als ‘senior vriendelijk’.

'Winterswijk' in top 10
Het streekziekenhuis SKB in Winterswijk scoort opnieuw opvallend hoog in de AD Ziekenhuis Top 100: plek 9. Dat is weliswaar twee plaatsen lager dan vorig jaar, maar nog altijd in de top 10. Bij de samenstelling van de ranglijst is gebruikgemaakt van gegevens van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Zorginstituut Nederland.