Volledig scherm
© Ivo Kruger

ZGT gaat patiënten inzage geven in eigen medisch dossier

HENGELO/ALMELO - Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) geeft patiënten inzage in het eigen medisch dossier. Medio volgend jaar moet het dossier toegankelijk zijn.

ZGT is een van de eerste ziekenhuizen die patiënten deze mogelijkheid gaan bieden. Het nieuwe, elektronische patiëntensysteem waarop ZGT is overgestapt, heeft de inzage in het eigen dossier mogelijk gemaakt. Het gaat om het programma HiX van fabrikant ChipSoft. HiX staat voor Health Information Exchange.

Verlanglijst
De persoonlijke inzage in het patiëntendossier staat op de verlanglijst van bijna alle zorginstellingen. Het idee is dat inzage de betrokkenheid bij het genezingsproces vergroot. In het nieuwe denken over ziekenhuiszorg is de patiënt niet meer passief, maar denkt hij mee over de behandeling en krijgt hij een eigen stem. Inzage in het eigen dossier is een van de middelen waarmee de patiënt meer regie krijgt.

Volgens een woordvoerder van ZGT is nog niet duidelijk hoe de toegang tot het dossier geregeld gaat worden.Aan de invoering hebben 250 mensen van ZGT meegewerkt. De 3.100 medewerkers van het ziekenhuis hebben inmiddels een opleiding gehad om met het nieuwe systeem om te gaan.

Eigen medewerkers
ZGT is een van de weinige ziekenhuizen die het nieuwe systeem met eigen medewerkers hebben ingevoerd. „Op termijn denken we daarmee beter onze eigen aanpassingen te kunnen doen.”

De uitwisseling met collega-ziekenhuis MST blijft ook met het nieuwe systeem gebrekkig. MST gebruikt een systeem dat al vervangen had moeten worden. Vanwege de hoge kosten is dat uitgesteld.