Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Zo gaan 100-plussers uit de regio met de hitte om

ALMELO/ENSCHEDE – Een dagje zon, zee en strand zit er helaas niet meer in. Jacoba Toenink-Platel (108) en Corry de Raadt (105) blijven lekker dicht bij huis. Hoe houden de kwieke dames hun hoofd koel tijdens deze tropische temperaturen?

Wilt u nog een beetje bouillon? Of misschien een glaasje water? Jacoba Toenink-Platel (108) ziet het verzorgend personeel van Hoog Schuilenburg komen en gaan. Ook de kok van het Almelose verzorgingshuis rijdt nog even langs met een ijskar. Het hitteprotocol is in werking gesteld. Tropische temperaturen in Twente. "Ik kan er heel goed tegen", zegt mevrouw Toenink-Platel in haar leesstoel. Klagen over het weer heeft ook helemaal geen zin.

Voor haar op tafel staan twee koppen bouillon, haar handen rusten op een opengeslagen boek. "Ik neem alles wat ze hier neerzetten." De 108-jarige weet dat ze deze dagen extra veel moet drinken. "Maar ik houd toch het meeste van whiskey", grapt de Almelose. Ze pakt het raketijsje aan en vertelt opgetogen over haar tropische dag tussen deze vier muren. Lezen, dat is wat ze het liefste doet. Ze likt weer even aan het tweede ijsje van vandaag. "Jullie moeten niet te lang blijven, anders is mijn ijsje zo gesmolten."

Tai-chi
Weer of geen weer, Corry (Cor) De Raadt (105) trekt graag haar eigen plan. Op het terras van zorgcentrum Ariënstaete in Enschede komt ze even bij van een les tai-chi. Docent Sanne Reudink snijdt een grote watermeloen in stukken. "Leuk hè, dat doet ze altijd", zegt mevrouw De Raadt. Ze lacht om de vraag of het vandaag niet een beetje te warm is voor tai-chi. "Nee, ik vind het heerlijk. Eleganter dan yoga ook." Het houdt haar lijf lenig. En bovendien is ze deze dagen graag in de buitenlucht. Het mooie weer doet haar herinneren aan de jaren dat ze in Nederlands-Indië woonde.

Extra alert
Het personeel van de verzorgingstehuizen waar de dames wonen is deze dagen extra alert. Welke kleding dragen de bewoners? En als ze naar buiten gaan, moet hun hoofd dan worden bedekt? Welke terrassen kunnen openblijven en welke moeten dicht? "Ook zijn we deze dagen extra alert op huidproblemen bij de bewoners."

Ouderen voelen minder goed temperatuurverschillen, zegt klinisch geriater Irène Oudejans van het ziekenhuis MST in Enschede. "In een koude omgeving koelen ze daardoor eerder af en in een warme omgeving raken ze sneller verwarmd."

Zweten
Het lichaam reageert gewoonlijk op hoge temperaturen door veel te zweten. Maar ouderen zweten juist minder makkelijk, waardoor hun lichaam het bij warm weer zwaarder te verduren heeft. Hetzelfde geldt overigens voor echt koud weer. Kwetsbare ouderen zijn gevoelig voor verstoringen in hun omgeving.

Hittegolf 2015
Tijdens de hittegolf van 2015, 29 juni tot 5 juni (week 27), toen het kwik de gehele week boven de 30 uitkwam, nam ook het aantal overleden 65-plussers significant toe.