Volledig scherm
© Lenneke Lingmont

Zomervakantie voorbij: Sofie (4) uit Agelo naar school

AGELO - Een meter of honderd de straat uitlopen, oversteken en ze is bij ’n Baoken. Zo overzichtelijk is het leven in Agelo, waar de plaatselijke basisschool vandaag na een lange zomervakantie de deuren opent voor Sofie Belderink (4). Daar treft ze in groep 1 juf Marja en haar vriendinnetjes. „Ja”, knikt ze vrolijk, „ik heb er zin in.”

Sofie is een van de vele 4-jarigen die vandaag voor het eerst voor het nieuwe schooljaar het klaslokaal binnenstapt. Hoewel, echt een groentje is ze niet. Sofie is van 27 mei 2012, na haar vierde verjaardag ging ze al een dikke maand naar ’n Baoken, de kleine school met nog geen veertig leerlingen in buurtschap Agelo bij Ootmarsum. Om te wennen.

Het bleek een warm bad. „Ze kreeg een fantastisch welkom”, zegt moeder Marloes (40) over die eerste dagen. „Iedereen, ook de oudere kinderen, begroette haar met: ‘Hoi Sofie, wat leuk wat je bij ons op school komt!’ Dat voelde meteen goed.’’

Ons-kent-ons
Op ’n Baoken zijn scholieren dan ook geen onbekenden voor elkaar. Van de allerjongsten tot groep 8; het ons-kent-ons-gevoel is er groot. Met 36 leerlingen heeft ‘n Baoken als school zo ongeveer de omvang van een overvolle klas elders. Het is de charme van de kleine school, die voor een vierjarige nieuwkomer meteen veilig en vertrouwd voelt. Toch was het (voort)bestaan van de school nooit vanzelfsprekend; meer dan eens dreigde sluiting van het knusse gebouw aan de Heggelkampsweg omdat ‘n Baoken te weinig leerlingen telde. Maar met veel inzet van vereende krachten - zo zat ook moeder Marloes een paar jaar geleden in het comité dat zich inspande om de school open te houden - kon dat onheil worden voorkomen. „Dat zou heel slecht voor de gemeenschap hier zijn geweest. Of het nu gaat om carnaval of Koningsdag, de school speelt vaak een centrale rol.”

Sofie zit met tien leerlingen van groep 1 en 2 in één lokaal. „Iedereen krijgt dan de aandacht krijgen van de juf die nodig is”, zegt vader Sander Belderink (40). Zijn echtgenote vermoedt dat het met de toekomstige instroom van nieuwe leerlingen wel goed zit. „Er zijn hier de laatste tijd zo zes of zeven kinderen geboren die nog geen vier jaar zijn. Ik ga er vanuit dat die hier ook naar school gaan.”