Volledig scherm
Zonnepaneel. © Creative Commons

Zonnepanelen zijn 'hot' in Twente en de Achterhoek

ENSCHEDE - Het aantal woningen met een zonne-installatie in Twente en het oostelijke deel van de Achterhoek is vorig jaar met 60 procent gestegen tot bijna 18.000. In 2008 waren dit er nog zo’n 736, zo blijkt uit cijfers afkomstig uit de Klimaatmonitor van Rijkswaterstaat.

Vooral de laatste twee jaar gaat het hard en werden op 10.000 daken van woningen in Twente en het oostelijke deel van de Achterhoek zonnepanelen voor het opwekken van elektriciteit gelegd.

Prijsdaling
Rijkswaterstaat koppelt en analyseert ieder jaar meerdere registers om zo het aantal zonne-installaties per regio in kaart te brengen. De stijging komt deels doordat registratie van de installaties is verbeterd, maar vooral ook door de forse prijsdaling – ongeveer een halvering in vijf jaar tijd - van de panelen en een subsidieregeling die gold in de jaren 2012 en 2013.

Dat de subsidies inmiddels zijn afgebouwd heeft niet voor een rem op het plaatsen van zonnepanelen gezorgd. Tegenwoordig kunnen particulieren bij aanschaf van zonnepanelen de btw (21%) op aanschaf en installatie terugvragen van de Belastingdienst. Bij een standaardpakket van zes zonnepanelen scheelt dat 600 euro op een investering van circa 3.000 euro.
Tegelijk met zonnepanelen kan een zonneboiler worden geplaatst.

Aanschaf
Op de aanschaf daarvan geeft de overheid subsidie. De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie. Voor zonneboilers hangt dit af van de jaaropbrengst. Globaal gaat het om een subsidie van 500 tot circa 1.000 euro per apparaat.

Per woning
In absolute zin telt de gemeente Enschede de meeste zonne-installaties: ruim 2.500 adressen hebben zo’n installatie op hun dak. Ook in Berkelland en Hengelo zijn in absolute zin veel zonne-installaties. In relatieve zin kent de gemeente Dinkelland en Losser de meeste zonne-installaties, te weten 9,1 en 8,5 adressen per 100 woningen.

Bekijk de kaart van het aantal zonne-installaties per 100 woningen per gemeente:


Kaart: Martijn Bekhuis