Volledig scherm
© ANP

Zorgpremie Menzis fors omhoog

ENSCHEDE - De zorgpremie van het belangrijkste basispakket van zorgverzekeraar Menzis gaat volgend jaar omhoog van 107 nu naar 119 euro per maand in 2017. Dat is 144 euro extra per jaar. Menzis maakt donderdag na DSW en CZ als derde belangrijke zorgverzekeraar de nieuwe prijzen bekend en is tot nog toe de duurste.

Bij CZ beperkt de verhoging van het basispakket zich tot 7,5 procent (wordt 112,85 euro). Het kleinere DSW dat traditiegetrouw altijd als eerste de nieuwe premies aankondigt, legt ruim 9 procent bovenop de prijs van dit jaar en komt uit op 108 euro. Menzis kan de belangrijke concurrent CZ niet volgen omdat de verzekeraar over minder reserves beschikt en dus minder vanuit het eigen vermogen overhevelt om de stijging te dempen. „Dat is wrang”, erkent financieel directeur van Menzis Frank Jansen.

„We putten volgend jaar 173 miljoen uit ons eigen vermogen om de premieverhoging te beperken. Omgerekend betreft het 103 euro per verzekerde. Vorig jaar haalden we al 187 miljoen uit de reserves en opbrengsten. Het is onverantwoord dat in 2017 weer te doen”, aldus Jansen in een toelichting.

55 procent
De belangrijkste zorgverzekeraar voor Twente - 55 procent in de regio is verzekerd bij Menzis - voert de stijgende zorgkosten aan als belangrijkste argument voor de premiestijging. Het basispakket vergoedt meer kosten, zo is door het ministerie van Volksgezondheid bepaald. Verder speelt de vergrijzing een rol en de introductie van nieuwe en soms bijzonder dure medicijnen.