Volledig scherm
© Lenneke Lingmont

Zware kritiek letselschade-expert op chroom-6 vergoeding

HENGELO - Letselschade-expert Yme Drost uit Hengelo heeft zware kritiek op de coulanceregeling die getroffen is voor Defensie-medewerkers die slachtoffer zijn geworden van de kankerverwekkende verf Chroom-6.

Volgens Drost, die 350 gedupeerden en nabestaanden vertegenwoordigt, is de regeling om meerdere redenen ‘een klap in het gezicht’ van slachtoffers en nabestaanden.

Ziek geworden
Maandag werd bekend dat oud-medewerkers die ziek zijn geworden door het werken met chroom-6 en onvoldoende beschermd werden tegen de giftige dampen, een bedrag van 3000, 5000, 7500 of 15.000 euro als voorschot krijgen. Dit vooruitlopend op een eventuele schadevergoeding als uit onderzoek blijkt dat de werkgever aansprakelijk gesteld kan worden. De regeling kwam tot stand in overleg tussen het ministerie en de vakbonden. De coulance geldt overigens voor alle oud-Defensiemedewerkers en niet, zoals eerder werd aangenomen, voor alleen medewerkers van de Navo-depots

Coulange-regeling
Volgens Drost had de minister van Defensie vorig jaar in de Tweede Kamer beloofd nog vóór de kerst 2014 met zo’n coulance-regeling te komen. ‘Het is nu 1 maart en inmiddels zijn enkele cliënten van mij overleden aan kanker. Op een bijeenkomst voor slachtoffers en nabestaanden in Ter Apel kreeg ik onlangs nog een overlijdenskaartje van een weduwe. Maar die mevrouw moet ik nu vertellen dat zij op dit moment niets krijgt, omdat nabestaanden buiten deze coulanceregeling vallen. En dat terwijl die mensen dat geld wel hadden gekregen, als de minister haar woord zou hebben gehouden door voor de kerst met een regeling te komen. Dat is niet uit te leggen. Ik ga daarom van de minister eisen dat nabestaanden ook een voorschot krijgen, met terugwerkende kracht tot in ieder geval kerst 2014. Die mensen hebben extra ziektekosten en begrafeniskosten gemaakt en zitten nu soms in financiele nood.’ Voor de uiteindelijke schadeclaim van deze mensen heeft die uitsluiting volgens Drost overigens geen gevolgen

‘Bizar’
Drost vindt het ook ‘bizar’ dat het voorschot als loonbestanddeel wordt uitgekeerd. ‘Defensie betaalt het weliswaar als nettobedrag, maar hierdoor wordt wel je toetsingsinkomen hoger. Dat kan gevolgen hebben voor je zorg- en huurtoeslag. Dat is toch te gek voor woorden’. Drost gaat zijn kritiek deze week op papier stellen in een brief aan de minister. De vakbond VBM, die de regeling heeft getroffen, zegt wel blij te zijn dat het gelukt is met de minister afspraken te maken over een tegemoetkomingsregeling. ‘De resultaten van het onderzoek door het RIVM kunnen nog lang op zich laten wachten. Voor veel ernstig zieke (voormalige) medewerkers kan het dan al te laat zijn.’ De tegemoetkoming is volgens de VBM op dit moment het maximaal haalbare voor de slachtoffers.