Ouderen aan tafel in een verzorgingshuis. De zorg moet beter, maar hoe?
Volledig scherm
Ouderen aan tafel in een verzorgingshuis. De zorg moet beter, maar hoe? © EPA

Opinie | Tijd voor verandering in de ouderenzorg

De ouderenzorg moet beter. Zowel ouderen als verzorgenden hebben daar recht op. Velen ondersteunen dat. Waarom gebeurt er dan niets?

Veel mensen komen in actie namens de ouderen en ook verzorgenden geven aan dat ze hun werk op volkomen onverantwoorde manier moeten uitvoeren. Zelfs in de politiek lijkt iedereen het hiermee eens te zijn. Zowel de staatssecretaris als alle partijen in de Kamer geven aan dat het zo echt niet langer kan. Waarom wordt er dan niet meteen iets gedaan?

Verschil van mening
Zoals zo vaak zit er achter overeenstemming over het doel (het moet beter), een verschil van mening over de manier waarop. Is er gewoon te weinig geld beschikbaar, omdat er te veel bezuinigd is, of moeten de verpleeghuizen minder aan overhead besteden en meer aan het werk op de werkvloer? Het is allebei. De hoeveelheid zorguren waarvoor geld beschikbaar wordt gesteld is belachelijk laag en ook in de verpleegzorg wordt er in veel organisaties te veel aan overhead besteed. Tijd voor actie dus en wel nu.

Doorsudderen
Waarom heeft dit probleem zo lang kunnen doorsudderen? Voor veel mensen blijft het een abstract probleem zolang het zich binnen de afgesloten muren van verpleeghuizen afspeelt. Maar ook als je even nadenkt kun je met een beetje gezond verstand wel snappen dat je met één verzorgende op acht dementerende ouderen geen verantwoorde zorg kunt leveren. Zeker als huishoudelijke taken zoals koken ook nog zelf moeten worden gedaan en er een waslijst aan administratie moet worden verricht.

Inspectie
Want o wee als de inspectie eens langs mocht komen. Die let namelijk meer op de gemakkelijk te controleren regeltjes dan op de kwaliteit van de zorg, anders hadden ze de bewindslieden al lang met de neus op de feiten gedrukt. Juist de inspectie zou tegen de politiek kunnen zeggen dat ze hun werk niet langer kunnen doen als de zorg niet in staat wordt gesteld voldoende kwaliteit te leveren. Dus teken dat manifest op scherpopouderenzorg.nl, ook als het tot nu toe voor u een ‘ver van mijn bedprobleem’ is en juist als u normaal niet zo van het actievoeren bent.

Levensbeëindiging
De kwaliteit van de ouderenzorg komt ook aan de orde bij de discussie over de mogelijkheid die mensen zouden moeten hebben om op verantwoorde wijze een eind aan hun leven te maken. Veel tegenstanders wijzen er op dat de wens van mensen om hun leven te beëindigen voortkomt uit een gebrek aan aandacht en verzorging. Met betere zorg en meer aandacht voor elkaar zouden er maar weinig mensen overblijven die echt een einde aan hun leven willen maken.

Mythe
Zoals gezegd, de zorg moet beter en we kunnen best wat meer aandacht aan de medemens besteden, maar het is onzinnig te verwachten dat dan alle problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen. De mythe van de maakbaarheid van geluk en een zinvol leven is niet voor niets een mythe. Er zijn veel mensen die vurig hopen om rustig in te slapen en die elke morgen zwaar teleurgesteld wakker worden in de wetenschap dat ze weer een zware dag voor de boeg hebben.

Ik ben zelf geen vrolijke dromer. Ik word vaak wakker met een groot gevoel van opluchting dat mijn droom maar een droom was en een nieuwe dag begint. De dag dat die opluchting verdwijnt, hoop ik zelf te mogen beslissen over de rest van mijn leven.