Nu nog in uitduels en FC Twente doet écht mee om de titel en de borstelmachine kwam te laat voor Heracles

23 januari 2023

Met een thuiszege op FC Utrecht heeft FC Twente zich nadrukkelijk gemengd in de strijd om de landstitel. Ook al is de competitie nog maar halverwege. Wil de ploeg van trainer Ron Jans echt meedoen om het kampioenschap, zal er ook buitenhuis gewonnen moeten worden. Bij FC Twente staat de week in het teken van het midweekse duel woensdagavond in Arnhem tegen Vitesse, gevolgd door de kraker zondagmiddag in eigen huis tegen koploper Feyenoord. „Als Twente nu ook nog in uitwedstrijden drie punten gaat halen, dan doet de ploeg echt mee in de strijd om het kampioenschap”, zegt Leon ten Voorde.  Over de wedstrijd van Heracles konden de voetbalverslaggevers Ralph Blijlevens en Leon ten Voorde kort zijn: die ging niet door. Vanwege de vele sneeuwval op het kunstgrasveld van MVV werd het duel vrijdagmiddag afgelast.  De enige borstelmachine stond volgens ESPN bij Den Bosch en kon niet op tijd in Maastricht komen… De Almeloërs maken zich nu op voor de uitwedstrijd van vrijdagavond in Eindhoven, waar ze de nare nasmaak van de ontluisterende nederlaag tegen PEC Zwolle van zich af kunnen spelen. Host Frank Bussink vraagt zich verder af waarom trainer Alfred Schreuder nog de hand boven het hoofd wordt gehouden. Dit en nog veel in de nieuwste aflevering van de podcast De Ballen Verstand.

FC Twente toonde zich titelkandidaat in de Arena en was het bij Heracles meer dan een offday?

FC Twente toonde zich titelkandidaat in de Arena en was het bij Heracles meer dan een offday?

Seizoen 4 - Aflevering 34
FC Twente speelde zaterdagavond gelijk op bezoek bij Ajax (0-0). Normaal gesproken een resultaat waar je tevreden mee kunt zijn. Maar dit keer niet. In Almelo bleef het een dag later alles behalve 0-0. De topper tegen PEC Zwolle werd door Heracles met 0-3 verloren. Was het meer dan een offday voor de Almeloërs? In een nieuwe aflevering van de podcast De Ballen Verstand gaan voetbalwatchers van Tubantia, Leon ten Voorde en Ralph Blijlevens, samen met host Frank Bussink in op de prestaties van de Twentse profclubs. De conclusie over Heracles is een duidelijke. „Tegen de ploegen die bovenin meedraaien laat Heracles punten liggen", concludeert Blijlevens. „Was het dan een offday tegen PEC Zwolle? Ik denk dat het wel meer is dan dat", vult Ten Voorde aan. Titelkandidaat? Wat PEC Zwolle wel deed in Almelo, liet FC Twente na in Amsterdam een avond eerder. De ploeg van Ron Jans was de betere ploeg op bezoek bij Ajax. Kansen waren er ook: Vaclav Cerny en Michel Vlap raakten de paal. Na de rode kaart van Devyne Rensch kreeg FC Twente het lastiger. „Dan zie je dat de ploeg absolute kwaliteit op de vleugels mist", stelt Ten Voorde, die wel onder de indruk was van het eerste half uur van de Tukkers. „FC Twente begon de wedstrijd echt als een titelkandidaat. De ploeg speelde zoals je eigenlijk van Ajax verwacht.” Maar wil FC Twente écht mee gaan doen om de titel - en dat kan in deze gekke Eredivisie - zal de ploeg wel meer doelpunten moeten maken, vindt Ten Voorde. Defensief staat het allemaal wel. „Pas negen tegendoelpunten is heel erg knap.”
16-01-2023 | 37 min
Vooral de entourage van Zerrouki maakt de speler gek en een belangrijk ‘eredivisieweekje’ voor Heracles

Vooral de entourage van Zerrouki maakt de speler gek en een belangrijk ‘eredivisieweekje’ voor Heracles

Seizoen 4 - Aflevering 33
Bij de herstart van de voetbalcompetities speelden de twee Twentse profclubs een opmerkelijke rol: FC Twente was als enige ploeg van het linker rijtje, terwijl Heracles twee dure punten liet liggen bij Jong AZ. Ondertussen gaat het in Enschede vooral over de ‘affaire Zerrouki’ en kijken ze in Almelo uit naar de twee komende duels deze week. In weer een nieuwe aflevering van de podcast De Ballen Verstand blikt host Frank Bussink met de voetbalwatchers van Tubantia - Leon ten Voorde en Ralph Blijlevens - terug op de herstart van de ere- en eerste divisie. De verwachte zege van FC Twente thuis tegen FC Emmen maakte in de Grolsch Veste niet heel los, maar dat werd flink goedgemaakt door de uitslagen van de drie ploegen boven FC Twente in het afgelopen weekeinde. Wordt er in Enschede al gedroomd over een kampioenschap? „Dromen mag altijd en is ook mooi”, meent Leon ten Voorde. Een dure fout; dat was de corner in de vijfde minuut van de blessuretijd van Jong AZ, die Heracles de zege kostte. Het nieuwe jaar beginnen met een uitoverwinning bij het lastige Alkmaarse beloftenteam was een heel prettige opmars geweest richting het komende bekerduel, donderdag thuis tegen GA Eagles en de topper zondagmiddag tegen PEC Zwolle. Twee eredivisiewaardige wedstrijden. „Ver komen in het bekertoernooi is leuk, maar dit seizoen gaat het bij Heracles om maar één ding: promotie naar de eredivisie”, aldus Ralph Blijlevens. Natuurlijk ging het in de podcast veel over de transferperikelen rondom Ramiz Zerrouki en de mogelijke verhuur van Wout Weghorst naar Manchester United.
09-01-2023 | 32 min
FC Twente kan dé verrassing van de Eredivisie worden en het lijntje tussen Roma en Heracles is gelegd

FC Twente kan dé verrassing van de Eredivisie worden en het lijntje tussen Roma en Heracles is gelegd

Seizoen 4 - Aflevering 32
Het voetbalseizoen wordt vanavond weer hervat. FC Twente speelt thuis tegen FC Emmen en Heracles Almelo gaat op bezoek bij Jong AZ. In de eerste De Ballen Verstand van 2023 blikken voetbalwatchers Ralph Blijlevens en Leon ten Voorde vooruit op de tweede seizoenshelft. „FC Twente kan dé verrassing van de Eredivisie worden.” De winterse transferperiode is nog niet voorbij en dus kan er nog genoeg vuurwerk worden verwacht. In Almelo werd donderdag met trotst de Italiaanse spits Antonio Satriano gepresenteerd. „Dat hij getekend heeft voor 4,5 jaar geeft wel aan dat ze vertrouwen in hem hebben", vertelt Ralph.  In Enschede zullen ze niet zijn geschrokken van de interesse van Feyenoord in Ramiz Zerrouki. „Maar Feyenoord zal wel met een goed bod moeten komen", vertelt Leon. Hij verwacht dat de Algerijnse middenvelder sowieso vertrekt bij Twente, maar het is waarschijnlijker dat het in de zomer gebeurt. Hervatting competitie In de Keuken Kampioen Divisie lijkt Heracles samen met PEC Zwolle op weg naar promotie. De enige vraag die nog gesteld kan worden: wie van beide ploegen wordt kampioen? In de Eredivisie zijn de verschillen in de top een stuk kleiner. En daar kan FC Twente van profiteren, denkt Leon. „Ik zeg niet dat het gebeurt, maar als het allemaal goed valt, kan je maar zo in de top drie eindigen. FC Twente kan dé verrassing van de Eredivisie worden.”
06-01-2023 | 35 min
FC Twente moet nu écht aan de bak in Costa Rica en nare blessure Scheperman domper op feestvreugde

FC Twente moet nu écht aan de bak in Costa Rica en nare blessure Scheperman domper op feestvreugde

Seizoen 4 - Aflevering 30
Er gebeurde weer genoeg bij en rondom de twee Twentse betaaldvoetbalorganisaties. Waar FC Twente in Costa Rica met de afscheidswedstrijd van Bryan Ruiz een bijzonder moment beleefde, scoorde dichter bij huis Heracles achtmaal in het laatste duel van 2022. Tot en met donderdag verblijft FC Twente nog in Costa Rica, waar deze maandag twee trainingen op de agenda stonden. „Na alle romantiek rondom het afscheid van Ruiz moet FC Twente nu echt aan de bak. De ploeg is hier op trainingskamp om zich voor te bereiden voor de herstart van de competitie”, laat FC Twente-watcher Leon ten Voorde vanuit het land in Centraal-Amerika weten.  De ploeg speelt de komende dagen ook nog een oefenduel tegen - opnieuw - Alafuelense, al hoopt Ten Voorde dat de Enschedeërs dan wel beter voor de dag zullen komen en de ontmoeting als een serieuze test oppakken.  Keuken Kampioen Divisie Ondanks het WK voetbal ging de competitie in de Keuken Kampioen Divisie wel gewoon door. Heracles sloot de achttiende speelronde tegen FC Dordrecht af met een 8-1 thuiszege. Dat spits Samuel Armenteros een hattrick scoorde, net als overigens buitenspeler Emil Hansson, is voor de Almelose koploper van de eerste divisie geen reden om zich niet te versterken in de punt van de aanval.  Clubwatcher Ralph Blijlevens wist te melden dat de club in de afrondende fase is met de komst van een extra spits. „Hij gaat dit seizoen al meedoen, maar is ook gehaald met het oog op de terugkeer in de eredivisie.” Hierover en nog veel meer komt aan de orde in de nieuwste aflevering van podcast De Ballen Verstand, voorgezeten door host Frank Bussink.
19-12-2022 | 35 min
Bij een megabod op Zerrouki ziet de wereld er anders uit en Heracles blijft zoeken naar een extra spits

Bij een megabod op Zerrouki ziet de wereld er anders uit en Heracles blijft zoeken naar een extra spits

Seizoen 4 - Aflevering 29
Het contrast kan bijna niet groter. Terwijl Heracles Almelo zondagmiddag de Keuken Kampioen Divisie met een 1-3 overwinning op bezoek bij Roda JC hervatte, pakten de spelers van FC Twente hun koffers voor een trainingskamp naar het zomerse Costa Rica, inclusief het afscheidsduel van Bryan Ruiz.  Leon ten Voorde belt vanaf Schiphol in voor deze aflevering van De Ballen Verstand. Hij vliegt namelijk naar Costa Rica om het trainingskamp van FC Twente daar op de voet te volgen. „Ron Jans heeft gezegd dat het nuttige met het aangename wordt gecombineerd deze week", vertelt Leon. „Hij wil dat de jongens die mee zijn over dertig jaar kunnen zeggen: ‘weet je nog toen in Costa Rica’.” Waar Leon dus naar Costa Rica afreist, zat Ralph Blijlevens zondagmiddag in Kerkrade voor het duel tussen Roda JC en Heracles Almelo. De Almeloërs wonnen met 1-3 en deden we ze moesten doen. Het gat met de derde plaats is gegroeid naar zeven punten en dat is goed nieuws voor de #missiepromotie van Heracles. „Het begin was wat slap, maar dit was gewoon een heel knappe overwinning.” Hoewel de ziekenboeg in Almelo langzaam leegloopt, blijft de club wel op zoek naar een extra spits. Op transfergebied kan er dus nog wel wat gebeuren in Almelo. Die kans is in Enschede wat kleiner, al mag Thijs van Leeuwen wel vertrekken. En Ramiz Zerrouki? „Als er op 20 januari een megabod op Zerrouki komt dan ziet de wereld er plots heel anders uit.”
12-12-2022 | 25 min
Heracles kunnen we (alvast) feliciteren en voor Zerrouki gaan meer grote clubs zich melden

Heracles kunnen we (alvast) feliciteren en voor Zerrouki gaan meer grote clubs zich melden

Seizoen 4 - Aflevering 26
De Keuken Kampioen Divisie draaide, in tegenstelling tot de eredivisie, nog volop het afgelopen weekeinde. Met wéér een rimpelloze zege voor Heracles. Bijna halverwege de competitie is één ding volgens de voetbalwatchers van De Ballen Verstand wel duidelijk: „We kunnen Heracles en PEC Zwolle alvast feliciteren met de promotie naar de eredivisie.” Heracles-watcher Ralph Blijlevens zag de Almelose koploper in eigen huis voor de zevende maal winnen, TOP Oss had op Erve Asito helemaal niets in te brengen. De ploeg van trainer John Lammers speelde een solide en gedegen wedstrijd, waarin het hooguit wat meer had kunnen - en mogen - scoren. Na de zestiende speelronde geeft de ranglijst een helder beeld: Heracles en PEC Zwolle steken er kwalitatief met kop en schouders bovenuit, de twee ploegen zijn de beste in de KKD en spelen volgend seizoen opnieuw in de eredivisie. Aldus Blijlevens en zijn collega Leon ten Voorde, die benieuwd is wat er in de komende windowtransfer kan gaan gebeuren met FC Twente-sterspeler Ramiz Zerrouki.  Ondanks dat de Enschedese nummer vijf van de eredivisie al aan de winterstop bezig is, wist Ten Voorde nog genoeg ter tafel te brengen over FC Twente. Op de dag van de eerste wedstrijd van het Nederlandse elftal op het WK in Qatar kwam het omstreden kampioenschap natuurlijk ook nog ter sprake. Net als de voormalige voorzitter van FC Twente, die volgens Ten Voorde veel gelijkenissen vertoonde met het gedrag van TV-coryfee Mathijs van Nieuwkerk.  Vragen over FC Twente of Heracles? Mail ze naar podcast@tubantia.nl.
21-11-2022 | 35 min