15.000 Oekraïners opgevangen in overheidsgebouwen
videoKantoorgebouwen van de overheid en oude gevangenissen gaan ingezet worden als opvangplek voor Oekraïners. In het Rijksvastgoed moeten 15.000 plekken beschikbaar komen, met het besluit is 75 miljoen euro gemoeid.
Momenteel heeft Nederland 27.000 plekken voor de opvang, daarvan zijn 17.000 plekken gevuld. Dat zei staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zojuist na de ministerraad.
Het kabinet houdt er rekening mee dat de komende maanden duizenden Oekraïners moeten worden opgevangen. Van der Burg rekent op een ‘langdurige situatie waarin de opvang van mensen uit Oekraïne in ruime mate groter wordt’. Volgens hem neemt het aantal vluchtelingen dat zich meldt ‘gestaag’ toe.
Om die stroom op te vangen worden dus overheidsgebouwen gereedgemaakt, waar ook andere asielzoekers opgevangen worden. Onder meer de koepelgevangenis in Breda is een plek die wordt aangewezen.
Volgens minister De Jonge (Wonen) moet het kabinet zich er ook tegen wapenen dat op langere termijn verdringing op de woonmarkt gaat plaatsvinden. Veel Nederlanders wachten ook nog op een huis. Als Oekraïners voorrang krijgen, wordt dat een nog groter probleem. De Jonge zegt daarom dat er een speciale organisatie wordt opgezet om samen naar de situatie te kijken. Zo wordt er ook gedacht aan heel grote opvangplekken, dorpen welhaast.
Dit zei staatssecretaris Eric van der Burg (Veiligheid en Justitie) voorafgaand aan de ministerraad:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
-
Luchtmacht koopt raketten en bommen voor onder drones
Nederland is overstag: ook onze krijgsmacht kan straks bommen en raketten afvuren via onbemande vliegtuigen. De oorlog in Oekraïne slecht daarmee opnieuw een taboe. Al blijft Defensie benadrukken: Nederland krijgt geen ‘killerdrones’. -
Minister De Jonge waarschuwt voor oplopende woningnood
De woningnood zal de komende jaren alleen maar verder toenemen. Daarvoor waarschuwt minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede Kamer. -
Kamer schaart zich achter verbod op tijdelijke huurcontracten, maar mét uitzonderingen
Er komt een verbod op tijdelijke huurcontracten. Maar op dat verbod komen wel een flink aantal uitzonderingen. -
Met video
Kamer eist actie van minister rondom landbouwakkoord: ‘Wanneer stopt dit circus?’
In de Tweede Kamer heerst frustratie: de onderhandelingen over het landbouwakkoord duren namelijk veel te lang. Landbouwminister Piet Adema laat weten geen datum te kunnen noemen. „Wanneer stopt dit circus?”, aldus Joris Thijssen van de PvdA.
-
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
-
-
-
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
Hogere bonus voor gemeenten die snel asielplekken aandragen
De nadere uitwerking van de zogeheten spreidingswet is nu toch af. Met de wet wil het kabinet asielzoekers eerlijk over het land verdelen en gemeenten die opvang weigeren kunnen dwingen. De wet kent een bonusbeleid voor snel handelende gemeenten.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer