2G onder vuur en weer vertraagd: parlement wil betere onderbouwing na omikronvariant
De uitbreiding van de coronapas en de invoer van 2G laten opnieuw langer op zich wachten. Een kritische Tweede Kamer wil meer tijd, partijen betwijfelen of het coronatoegangsbewijs wel goed werkt in tijden van de omikronvariant.
Partijen hebben nu tot 17 januari de tijd voor extra vragen, dan volgt de reactie van het kabinet. Pas daarna kunnen Tweede en Eerste Kamer in debat over het controversiële plan om alleen nog na vaccinatie of genezing (2G) toegang te krijgen tot drukke horecagelegenheden of concertzalen. Ook de voorstellen voor uitbreiding van de coronapas (3G, dus inclusief testoptie) naar de werkvloer en in het onderwijs lopen vertraging op.
Na de piek
Het kabinet hoopte dat deze gereedschappen klaar voor gebruik zouden zijn na de winterpiek, maar betrokkenen melden dat de omstreden plannen ‘nooit gaan lukken’ voor februari.
Als ze al door kunnen gaan. Want een politieke meerderheid is niet in zicht. Alleen VVD en D66 tonen zich voorstander van het protocol waarbij je alleen nog ergens naar binnen mag na volledige vaccinatie of genezing. En met de opkomst van de veel besmettelijkere omikronvariant - die zich minder aantrekt van vaccinaties - neemt de argwaan over de coronapas in het parlement alleen maar toe. Het Outbreak Management Team moet zich opnieuw buigen over de gevolgen van de omikronmutant voor het coronatoegangsbewijs.
,,Natuurlijk moet de samenleving weer open”, zegt GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld. ,,Maar als je dat met verregaande maatregelen als 2G wil, moet de onderbouwing wel kloppen. En daar hebben wij net als andere partijen nog pittige vragen over: in hoeverre druk je het aantal besmettingen echt omlaag na vaccinatie? De vaccinatie geeft een enorme bescherming, maar gevaccineerden kunnen elkaar nog steeds besmetten. Omikron lijkt de grote spelbreker te worden als het gaat om de coronapas. Als je de samenleving echt open wil gooien, lijkt massaal testen toch echt de beste optie.”
Viroloog Ab Osterhaus bevestigt dat frequent en grootschalig testen meer bescherming biedt. ,,In het optimale model heb je een boostervaccinatie gehad plùs een negatieve test. Dat vragen wij hier ook van labmedewerkers. Kijk: de boosterprik remt de verspreiding wel, maar 100 procent safe is het niet.”
1G als voorkeur
Net als GroenLinks wil ook coalitiepartij ChristenUnie naar 1G - iedereen testen dus. De partij vraagt daarbij om meer ‘creativiteit’: ,,In 2020 organiseerden we hackatons voor de corona-app, zulke inventieve ideeën kan je nu weer vragen”, zegt CU-Kamerlid Mirjam Bikker. ,,Als je altijd iedereen wil PCR-testen, is dat duur en lastig, maar er zijn sneltesten beschikbaar. En kijk naar Denemarken, waar de testcapaciteit flink vergroot is.”
Maar massaal testen is volgens het kabinet te duur en praktisch onuitvoerbaar. Dat zou wekelijks honderden miljoenen - tot zelfs anderhalf miljard euro - kosten, becijferde demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) eerder.
Jan Paternotte van D66 baalt van de nieuwe vertraging: ,,We zitten nu in lockdown, maar we hadden dit instrument ook graag in de gereedschapskist gehad zodra het mogelijk is eruit te stappen. In andere landen werken ze er al mee, mensen gaan nu de grens over naar Duitsland, daar is 2G-toerisme. De KNVB, evenementenorganisatoren en cultuurinstellingen vragen om de mogelijkheid. En Nederland wacht weer.”
Volgende week lockdownbesluit
Vrijdag komt het Outbreak Management Team bijeen voor regulier overleg, komende woensdag 12 januari vergadert het OMT nog een keer, dan over het al dan niet verlengen van de huidige lockdown. Donderdag 13 januari overleggen ministers met onder meer OMT-voorzitter Jaap van Dissel in het Catshuis, vrijdag beslist het nieuwe kabinet dan definitief over verlenging of versoepeling van de harde lockdown.
Waarschijnlijk vrijdagavond is er dan een coronapersconferentie, dus zonder Hugo de Jonge (CDA), maar met zijn opvolger Ernst Kuipers (D66).
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
D66 betaalt schadevergoeding aan oud-medewerkster en rectificeert: tóch grensoverschrijdend gedrag
D66 betaalt een schadevergoeding aan een oud-medewerkster van de partij. Ook heeft de partij een rectificatie geplaatst op de website, omdat er in 2015 en 2016 wél sprake zou zijn geweest van grensoverschrijdend gedrag. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
Kabinet stuurt pantserhouwitsers naar Oekraïne ondanks bedenkingen
Nederland geeft ondanks kritische geluiden uit de krijgsmacht ‘een beperkt aantal’ pantserhouwitsers aan Oekraïne. Dat gebeurt samen met de Duitsers, zegt minister Kajsa Ollongren (Defensie) vandaag na overleg in Duitsland. -
PREMIUMMet video
In veel Europese landen is 9 mei een feestdag: waarom niet in Nederland?
Vandaag is het 9 mei, de Dag van de Overwinning in Rusland. Er wordt uitgekeken naar de toespraak van president Poetin. Maar hé, 9 mei is ook Europadag!
-
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
PREMIUMBeveiliging
Binnenhof was ‘een beetje lacherig over beveiliging’: na moord op Fortuyn veranderde dat
Het oude gebouw van de Tweede Kamer wordt na de renovatie nog strenger bewaakt dan voorheen. Sinds de bestorming van het Binnenhof na de moord op Pim Fortuyn, twintig jaar geleden, werd het Kamergebouw steeds minder toegankelijk. -
Denk en PVV laaiend over geheime rapportages NCTV
De fractievoorzitters van Denk en PVV zijn laaiend over een reeks geheime rapportages van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Daarin worden Denk en de PVV als polariserende politieke partijen gekwalificeerd. Partijleiders Farid Azarkan (Denk) en Geert Wilders (PVV) vinden het kwalijk, gevaarlijk en onacceptabel dat ze op deze manier worden weggezet.