Volledig scherm
© EPA

Aan deze wereldburgemeesters (v) kan Femke een voorbeeld nemen

Femke Halsema mag dan de eerste vrouwelijke burgemeester worden van onze hoofdstad, zij is zeker geen uitzondering. Waar vallen haar voorgangsters in andere wereldsteden mee op? 

In opvallend veel Europese hoofdsteden - Parijs, Madrid, Rome, Stockholm, Warschau, Praag, Boekarest, Sofia - staat momenteel een vrouw aan het roer. Ook wereldsteden als Tokio, Sydney, Mexico City, Bagdad, Kaapstad en Havana gingen Amsterdam al voor.  

Barcelona: sociale activiste 

Volledig scherm
Barcelona's activistische leidster Ada Colau © AFP

Ada Colau (44) werd in Spanje bekend als activiste in de Occupybeweging tijdens de economische crisis. Ze vocht voor mensen die door hypotheekschulden uit hun huis werden gezet, richtte vier jaar geleden een progressieve politieke partij op en won prompt de lokale verkiezingen. Als burgemeester strijdt ze nu voor betaalbare woningen in de stad waar vastgoedprijzen worden opgedreven door investeerders en massatoerisme.

Colau laat ook van zich horen in het Europese migratiedebat: vorige maand nodigde ze het ronddobberende reddingsschip Aquarius uit om aan te meren in Barcelona. In de discussie over onafhankelijkheid van Catalonië pleit ze voor minder testosteron. Door politiek te 'feminiseren' - beter naar elkaar te luisteren - hoopt ze tot een oplossing te komen. 

Tokio: dwars rolmodel

Volledig scherm
Yuriko Koike, Tokio's powervrouw © REUTERS

In het conservatieve Japan zijn vrouwen aan de top zeldzaam, maar Yuriko Koike (65) brengt daar verandering in. Na de eerste vrouwelijke premierskandidaat werd ze in 2016 - nadat ze zich tegen de wil van haar partij in kandidaat stelde - de eerste vrouwelijke burgemeester van Tokio. Daar strijdt de voormalige tv-presentatrice voor meer kinderdagverblijven, zodat het makkelijker wordt voor vrouwen om te werken. Zelf woont Koike er in een piepklein milieuvriendelijk appartementje (30 vierkante meter). Als minister van Milieu liet ze zich ooit fotograferen in minirok om luchtige kleding op kantoor te promoten - en zo te besparen op de airconditioning.

Keulen: #metoo

Volledig scherm
Henriette Reker van Keulen werd neergestoken en stond weer op. © AFP

Henriette Reker (61) lag in coma op de intensive care toen ze in 2015 werd verkozen tot burgemeester van Keulen. Op haar laatste campagnedag was ze in haar hals gestoken door een tegenstander van Duitslands ruimhartige asielbeleid. Reker was als gemeenteraadslid verantwoordelijk voor de integratie van vluchtelingen in Keulen.

Ze zat amper twee maanden op haar stoel als burgemeester toen op oudejaarsavond honderden vrouwen in de stad werden lastiggevallen door overwegend Arabische mannen. Reker kwam onder vuur te liggen door haar uitspraak dat vrouwen in het uitgaansleven het best een armlengte afstand kunnen houden van vreemde mannen. Later verklaarde ze als geen ander te weten hoe de aangerande vrouwen zich voelden ('als meisje in Keulen was het vroeger tijdens carnaval helaas normaal dat je betast werd'). Maar haar prioriteit was te zorgen dat Keulen weer veilig was. ,,Daar was niets van terechtgekomen als ik was gaan zitten huilen en had verteld dat ik begreep hoe de slachtoffers zich voelden.'' 

Mexico Stad: frêle crimefighter

Volledig scherm
Claudia Sheinbaum durft de strijd met drugskartels aan. © AFP

Je moet het maar durven, burgemeester worden van Mexico's hoofdstad. Tijdens de meest recente verkiezingscampagne (1 juli waren verkiezingen voor zowel de burgemeester als de president van het land) zijn meer dan 130 kandidaten vermoord, veelal door drugsbendes, die een bevriende politicus in het zadel probeerden te helpen. Claudia Sheinbaum Pardo (56) bood kiezers die het geweld en de corruptie van de gevestigde macht beu zijn een alternatief. Haar verkiezing wordt gezien als een historische overwinning voor vrouwen in het land, dat kampt met diepgewortelde genderongelijkheid en veel seksueel geweld.

De Joodse Sheinbaum is van huis uit milieuwetenschapper en zat in het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Politiek maakte ze carrière als milieusecretaris onder de vorige burgemeester Andres Manuel Lopez Obrador, die net is verkozen tot nieuwe president van Mexico. ,,Dat ik eruit zie als een magere wetenschapper betekent niet dat ik de misdaad niet keihard ga aanpakken'', zei de kersverse burgemeester strijdbaar tijdens haar verkiezingscampagne. ,,Want dat ga ik doen.'' 

  1. Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

    Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

    Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, laat zich in een nieuw essay kritisch uit over de Nederlandse omgang met abortus en euthanasie. Ook beklaagt hij zich over de moderne vrouw die volgens hem verwoed een carrière nastreeft en daardoor nauwelijks meer kinderen krijgt. Op internet zijn de woedende reacties niet van de lucht. Baudet zelf is zich van geen kwaad bewust en noemt de berichtgeving ‘tendentieus'.