Voormalig D66-leider Alexander Pechtold tijdens zijn afscheidsreceptie in de Oude Zaal van de Tweede Kamer.
Volledig scherm
Voormalig D66-leider Alexander Pechtold tijdens zijn afscheidsreceptie in de Oude Zaal van de Tweede Kamer. © ANP

Alexander Pechtold wordt crisismanager bij renovatie Binnenhof

Het bestuur van de Tweede Kamer schakelt voormalig D66-leider Alexander Pechtold in om de crisis rond de renovatie van het Binnenhof te bezweren. Pechtold gaat aan de slag als onafhankelijk procesbegeleider. Hij moet de gebruikers van het Binnenhof op één lijn krijgen met ruziënde architecten.

Dat heeft staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken vanavond bekendgemaakt. Rond de renovatie van het Binnenhof - die volgend jaar moet beginnen - is al maanden veel te doen. De twee coördinerend architecten liggen onder vuur vanwege ‘megalomane’ plannen.

Zo onthulde deze krant dat de architect voor het Tweede Kamergebouw vergaderzalen wil verplaatsen. Ook wil de Rotterdamse toparchitect Ellen van Loon een tropische kantoortuin aanleggen. Gebruikers van het Binnenhof reageerden woedend en eisten dat staatssecretaris Knops zou ingrijpen.

De 76-jarige Pi de Bruijn, die in 1992 tekende voor de nieuwbouw van de Tweede Kamer, werd ingevlogen om de plannen van Van Loon te herzien. Maar tussen de twee architecten botert het niet. Voormalig D66-leider Pechtold moet nu de wensen van de gebruikers van het Binnenhof afstemmen en kortsluiten met de betrokken architecten.

Tweede baan voor Pechtold

Pi de Bruijn, die volgens staatssecretaris Knops de opdracht zou krijgen om de renovatie van het Tweede Kamergebouw te leiden, heeft maanden na Knops aankondiging nog steeds niet getekend. Rijksbouwmeester Floris Alkemade suggereerde eerder dat als het vertrouwen tussen de gebruikers van het Binnenhof en Van Loon weg is, dat Van Loon zou moeten vertrekken.

Het is de tweede nieuwe functie voor Pechtold, die in oktober 2018 bij D66 vertrok. Begin dit jaar werd bekend dat hij een commissie gaat leiden die onderzoekt of het Nederlands cultureel erfgoed wel voldoende wordt beschermd. Die functie voert hij uit in opdracht van het kabinet.