Volledig scherm
Lodewijk Asscher. © ANP

Asscher haalt uit naar Wilders en Baudet: ‘Ze pokeren met onze zekerheden, net als Johnson bij de brexit’

PvdA-voorman Lodewijk Asscher heeft in een bericht op Facebook flink uitgehaald naar Geert Wilders (PVV) en Thierry Baudet (FvD). Hij verwijt ze te ‘pokeren met onze zekerheden’, zoals ook de Britse premier Boris Johnson dat volgens de sociaal-democraat doet met de brexit. 

Quote

Uiteinde­lijk zijn het gewoon de mensen thuis die de rekening gepresen­teerd krijgen van dit spelletje poker

Lodewijk Asscher

‘Verbijsterd en bezorgd’ zegt Asscher te zijn over de situatie in Groot-Brittannië. ‘Bijna ieder uur lijkt er weer nieuws te zijn. Johnson die probeert het parlement buitenspel te zetten. Het parlement dat Johnson’s plannen voor een no deal probeert te blokkeren. Eenentwintig parlementariërs die vervolgens uit de conservatieve partij worden gezet. Vier stemmingen, vier nederlagen voor de nieuwe premier. De oudste partij van Europa – en met haar de hele Britse politiek - schudt op haar grondvesten.’

Hoewel het volgens Asscher soms ‘fantastisch entertainment’ lijkt, met ‘onverwachte plotwendingen, verraad en tranen’, wijst hij nadrukkelijk op de gevolgen. ‘Het is een potje poker van een stel kostschooljongens met als inzet de zekerheden van de Britse bevolking.’ Hij wijst op verlies van banen en tekorten aan medicijnen, brandstof en voedsel. ‘De economie die na jaren van groei weer in een recessie terecht dreigt te komen door de handelsoorlogen van Trump en de chaos van brexit.’ Asscher wil dat het kabinet een deel van de Europese fondsen inzet om Nederlandse werknemers en bedrijven te beschermen tegen de 'grillen van Johnson’. 

Dan maakt Asscher een sprong naar Wilders en Baudet, die volgens hem ‘flirten’ met een nexit, een Nederlands vertrek uit de Europese Unie. ‘Ook zij pokeren met onze zekerheden. Er komt nooit een duidelijk antwoord hoe zij de economische schade gaan opvangen. Hoe ze Nederland veilig en welvarend willen houden buiten de samenwerking in EU-verband. En uiteindelijk zijn het gewoon de mensen thuis die de rekening gepresenteerd krijgen van dit spelletje poker.’

Brexit

Johnson wil het parlement maandag weer laten stemmen over vervroegde verkiezingen. Hij vroeg het Lagerhuis gisteravond ook al om in te stemmen met nieuwe verkiezingen, maar daar was toen nog onvoldoende steun voor. Twee derde van de Lagerhuisleden moet groen licht geven om een nieuwe stembusgang mogelijk te maken. Johnson heeft daarom steun nodig van de oppositie.

De grootste oppositiepartij Labour wil pas instemmen met nieuwe verkiezingen als wetgeving is ingevoerd waarmee premier Boris Johnson kan worden gedwongen om weer brexituitstel te vragen. Dat moet voorkomen dat het land eind oktober zonder deal de EU verlaat, al zouden EU-lidstaten nog wel moeten instemmen met zo’n verzoek.

Het wetsvoorstel wordt maandag naar verwachting definitief goedgekeurd. Het is overigens nog niet duidelijk of dan wel een meerderheid van het parlement bereid is om voor nieuwe verkiezingen te stemmen.