Mark Rutte, de Australische premier Scott Morrison (rechts) en de Gouverneur-generaal David Hurley met zijn vrouw (midden).
Volledig scherm
Mark Rutte, de Australische premier Scott Morrison (rechts) en de Gouverneur-generaal David Hurley met zijn vrouw (midden). © AP

Australië lauwert Rutte om ‘voortreffelijk leiderschap’ na MH17-ramp

Minister-president Mark Rutte heeft een belangrijke Australische onderscheiding gekregen. Die verdient hij met name vanwege zijn ‘voortreffelijke en voorbeeldige leiderschap’ nadat vlucht MH17 was neergehaald, zegt zijn Australische collega Scott Morrison.

Bij de vliegramp, ruim vijf jaar geleden, verloren ook 38 Australiërs het leven. Rutte is op een indrukwekkende manier opgekomen voor de nabestaanden, vindt Morrison, en heeft steeds nauw samengewerkt met Australië. De twee landen werken onder meer samen in het internationale team dat de toedracht onderzoekt en hebben Rusland vorig jaar aansprakelijk gesteld.

De Australische premier verzekert dat zijn land schouder aan schouder blijft staan met Nederland in het streven naar opheldering en gerechtigheid voor MH17.

Rutte is op bezoek in Australië. Hij werd er opgenomen als 'Honorary Companion' in 'the Order of Australia’.

Volledig scherm
© AP