Volledig scherm
Thierry Baudet overhandigt Mark Rutte een stapel boeken 'ter voorbereiding' © Videostill

Baudet zegt definitief ‘ja’ op uitdaging Rutte

UPDATEForum-leider Thierry Baudet zegt definitief ‘ja’ tegen de uitdaging van Mark Rutte om met elkaar in debat te gaan. Baudet wil de verbale strijd niet bij de publieke omroep voeren, wel live op Facebook. Dat ziet Rutte echter niet zitten. Allebei de partijleiders mogen 150 supporters meenemen. Het moet op woensdagavond om 22 uur gebeuren, aan de vooravond van de stembusgang op donderdag. 

Baudet overhandigde Rutte vandaag een stapel van zijn boeken, ‘ter voorbereiding’. ,,En dan volgt woensdag de overhoring’’, zegt Baudet in een filmpje dat hij op Twitter plaatste.

,,Mooi dat hij het aandurft’’, laat Rutte weten bij Nieuwsuur. ,,Wat ik wel wil, is dat het op televisie is. En niet zoals hij voorstelt, op Facebook.’’ Ook zegt de VVD-leider dat hij het debat een-op-een met Baudet wil voeren. En dus niet in het bijzijn van de Europese lijsttrekkers van VVD en FvD, zoals Baudet woensdag nog voorstelde.

Welke tv-programma het debat gaat uitzenden, is nog onbekend. Nieuwsuur is beschikbaar, maar het is de vraag of Baudet daarmee kan leven. ,,De campagneteams van VVD en FvD hebben hierover contact’’, zegt Rutte.

Premier Rutte uitte gisteravond tijdens een verkiezingsspeech in Barendrecht stevige kritiek op Baudet, die hij een ‘fröbelende zolderkamergeleerde’ noemde die ‘een gevaar voor de samenleving’ zou zijn. Baudet zinspeelde vanmorgen al op Twitter dat hij de uitdaging van Rutte ging aannemen.

Volgens Rutte heeft Baudet ‘rare verzinselen’, bijvoorbeeld dat een ‘nexit’ goed zou zijn voor Nederland. De premier vindt dat een ‘onverantwoord risico met onze veiligheid, onze stabiliteit en welvaart’. ,,Het is ergens op een zolderkamer bedacht. Bij flakkerend kaarslicht, met een ganzenveer geschreven. Nederland heeft niets aan een zolderkamergeleerde die daar zit te fröbelen hoe de ideale wereld in elkaar zit.’’

Daarop nodigde Rutte Baudet uit voor een debat op televisie, dat nog voor de Europese verkiezingen van volgende week zou moeten plaatsvinden. ,,Omdat zijn onzinnige beweringen bestreden moeten worden’’, stelde hij.

  1. LIVE | D66 en PVV botsen over vorming Europees leger: ‘Miljarden in bodemloze put’

    LIVE | D66 en PVV botsen over vorming Europees leger: ‘Miljarden in bodemloze put’

    Hoewel VVD’er Mark Rutte en FvD-leider Thierry Baudet doen voorkomen alsof de Europese Verkiezingen vooral om hun partijen gaan, is de strijd met de overige kandidaten allerminst gestreden. Zo staat de PvdA in een van de slotpeilingen boven Forum en lijkt ook GroenLinks winst te gaan boeken. De twaalf lijsttrekkers voor het Europees Parlement gaan vanavond voor de laatste keer met elkaar in debat, voorafgaand aan het debat tussen Rutte en Baudet. Mis niks met ons liveblog.