Bezwaarbedrijven tegen WOZ-aanslag aangepakt: staatssecretaris wil einde aan ‘tsunami aan zaken’
Sinds de gemeentelijke aanslag binnen is, zie je ze overal: reclames voor gratis bezwaar tegen je WOZ-aanslag. De bedrijven erachter procederen vaak lang door, met ophopende rechtszaken en hoge procesvergoedingen tot gevolg. Daar moet een einde aan komen, vindt staatssecretaris Van Rij.
Bezwaar maken kan voordelig zijn, want een lagere WOZ betekent minder gemeentelijke belastingen. Soms scheelt dat wel honderden euro's. Maar nu de laatste jaren steeds meer bedrijven via no cure no pay oproepen om gratis bezwaar te maken, loopt de procedure vast. Vorig jaar behandelden rechters 210.000 bezwaarprocedures.
De rechterlijke macht raakt verstopt door een ‘tsunami aan bezwaren’, waarschuwden gemeenten voor het weekend in een brief. ‘De bezwaarschriften stromen in ongekend grote aantallen binnen bij de belastingorganisaties’. Van Rij kreeg eenzelfde verhaal eerder te horen van juristen. De vele reclames die nu te zien zijn vormden de druppel: dit kan niet langer, vindt de staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst.
Geld op rekening huiseigenaar
Daarnaast werken de bedrijfjes niet transparant, vindt de CDA-bewindsman. Wie met een bezwaarbedrijf in zee gaat, geeft toestemming om lang door te procederen. Van de tussentijdse stappen worden huiseigenaren niet op de hoogte gebracht. Die zien uiteindelijk alleen of hun WOZ uiteindelijk verlaagd is. Maar de bedrijven zien hun winst stijgen: zij profiteren bij langer doorprocederen van hogere procesvergoedingen. Die krijgen ze als het bezwaar succesvol is. Gemiddeld gaat het om 600 euro, aldus Van Rij. De huiseigenaar ziet daar meestal geen cent van terug, omdat dat geld rechtstreeks op de rekening van het bezwaarbedrijf komt. Hier wordt geld verdiend over de rug van mensen, vindt de staatssecretaris.
Dat moet anders, bevestigt het ministerie na een bericht van RTL Nieuws. Mensen moeten straks eerst via de informele weg bij de gemeente aanvragen of hun WOZ verlaagd kan worden. Volgt er dan toch een juridische procedure, gaat de eventuele procesvergoeding die de overheid moet betalen niet meer naar het bezwaarbedrijf dat bemiddelt, maar rechtstreeks naar de rekening van de huiseigenaar. Zo moet de procedure transparanter worden. Ook wordt de procesvergoeding waarschijnlijk lager. In 2021 werd in totaal voor 18 miljoen euro aan die vergoedingen uitgekeerd. Bijna de helft daarvan ging via een ‘no cure no pay’-bedrijf. Ter vergelijking: twee jaar eerder ging het om 36 procent, over 12 miljoen euro.
Niet direct
Belastingorganisaties vroegen het ministerie voor het weekend om direct in te grijpen, om een nieuwe golf aan bezwaarprocedures te voorkomen. Dat gaat niet lukken: Van Rij probeert de procedure voor het belastingjaar 2024 aan te passen. Mocht er meer tijd nodig zijn om een goed alternatief op te zetten, wordt het wat later, aldus een woordvoerder. Van Rij hoopt de Tweede Kamer voor de zomer over zijn plannen te informeren.
‘Niet gekeken naar baten’
Joas Hollander, jurist bij WOZ-bureau WOZwet.nl, zegt dat de staatssecretaris “erg de nadruk legt op de kosten, maar niet op de baten die onze sector met zich meebrengt”. Hij stelt dat ‘in vier op de tien gevallen de WOZ-waarde met gemiddeld bijna 9 procent wordt verlaagd, omdat de gemeente de WOZ-waarde simpelweg fout heeft vastgesteld’.
,,Ik krijg de indruk dat de staatssecretaris helemaal geen controle meer wil daarop. Maar het voornaamste waar we tegenaan lopen is dat de overheid ongelooflijk veel geld investeert in het blussen van brandjes, maar dat ze zich niet bezighoudt met de kern van de problematiek: foute WOZ-waarden”. Volgens WOZwet.nl is ‘de 11 miljard euro die met deze belastingen wordt opgehaald, voor een groot deel dus onterecht. En daar moeten burgers tegen beschermd blijven.’
Kijk onze video's over wonen in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
PREMIUM
Flinke aanslag op de mat? Vier vragen over de gemeentelijke belastingen
Bij de meeste huishoudens is hij inmiddels wel op de mat geploft: de jaarlijkse belastingaanslag voor de gemeentelijke heffingen. En dan volgt er nog een nota van het waterschap. Waar betaal je precies voor? En waardoor kunnen de kosten per gemeente en waterschap zo sterk verschillen? -
PREMIUM1
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
Is er graaiflatie? Rutte betwijfelt het, bewijs ervoor ‘is dun’
Maken bedrijven misbruik van de hoge inflatie door prijzen daar bovenop nog iets extra te verhogen? Premier Mark Rutte betwijfelt het. De bewijzen hiervoor noemt hij ‘nogal dun’. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
Met video's
Tijden zijn veranderd: zwijgen, dat doen politici niet meer
-
-
-
PREMIUMmet video
Strijd om pensioenpot van 1300 miljard nadert ontknoping: stemt Eerste Kamer voor kabinetsplan of tegen?
Na 15 jaar gesteggel nadert de discussie over een nieuw pensioenstelsel vanaf maandag zijn ontknoping in de Eerste Kamer, waar tegenstanders nog een allerlaatste poging doen om de wet om zeep te helpen. Critici hopen op een draai van het CDA. -
PREMIUM
BBB en GroenLinks: in de ene provincie boos uiteen, in andere provincies wél toe aan volgende stap
Waar in de provincie Utrecht formatiegesprekken zijn geklapt en BBB en GroenLinks boos uit elkaar gingen, zetten in Noord-Holland en Overijssel diezelfde partijen de onderhandelingen wel voort. Hoe kan het dat daar wél wordt doorgepraat?