Bindend studieadvies voor eerstejaars van de baan
Studenten mogen niet meer worden gedwongen om te stoppen met hun studie als zij in hun eerste jaar te weinig studiepunten halen. De Tweede Kamer wil dat dit bindend studieadvies (bsa) verdwijnt.
Delen per e-mail
Een motie van GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld roept het kabinet op het bindende advies te vervangen voor een niet-bindend advies. Er kan dan wel een gesprek gevoerd worden met de student, maar die kan dan niet worden gedwongen te stoppen. Volgens Westerveld heeft het bindend advies weinig zin, omdat studenten die aan de ene hogeschool of universiteit worden afgewezen, dezelfde opleiding aan een andere school gaan volgen.
Het bindend studieadvies is studenten al jaren een doorn in het oog. Studentenorganisaties ISO en LSVb proberen het al langer tevergeefs van tafel te krijgen. ,,Tamelijk baanbrekend, maar ook ontzettend mooi”, twitterde het ISO, ,,de b is uit bsa.”
Mijlpaal
Een absolute mijlpaal, vindt voorzitter Lyle Muns van de LSVb. Volgens hem gaan veel studenten gebukt onder studiedruk en financiële druk. ,,Ze moeten continu meerdere ballen tegelijk in de lucht houden. Het bsa hing daarbij ook nog als een molensteen om hun nek.”
Scholen konden zelf bepalen hoeveel studiepunten nodig zijn om door te mogen naar het tweede jaar. Dat leverde willekeur op, zegt de LSVb, waarbij de UvA 48 studiepunten aanhoudt en de Erasmus Universiteit 60 punten – het maximale aantal studiepunten dat in een collegejaar te halen valt.
Coronavirus
Dat het bindend studieadvies nu van tafel lijkt, komt mede door het coronavirus. Hierdoor is het bindend studieadvies nu opgeschort. Studenten die vertraging oplopen, krijgen nu ook hun tweede studiejaar de tijd om aan de eisen te voldoen.
Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs staat welwillend tegenover het schrappen van het bindend studieadvies. Eerder zei ze al dat scholen studenten door het advies ‘aan het rondpompen’ waren. ,,Dat was dus niet hoe het bedoeld was.”
Bekijk hieronder onze trending nieuwsvideo's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO
Kabinet trekt 8,5 miljard euro uit voor wegwerken corona-achterstanden onderwijs
Het kabinet trekt 8,5 miljard euro uit om de corona-achterstanden in het onderwijs weg te poetsen. Met het ‘steunpakket’, waarvoor het kabinet de staatsschuld laat oplopen, worden maatregelen genomen van basisonderwijs tot universiteit en voor korte en lange termijn. -
D66-prominent vrijgepleit van seksuele intimidatie, maar wel meer klachten binnen partij
Een prominent D66-partijlid heeft zich niet schuldig gemaakt aan seksuele intimidatie. Daarvoor is geen bewijs gevonden, zo meldt het bureau dat de anonieme aantijgingen aan het adres van de D66’er onderzocht. Wel hebben zich meerdere D66’ers gemeld die zich in het verleden onveilig hebben gevoeld. -
Studenten boos om afzwakken plan studieadvies
Minister Ingrid van Engelshoven heeft studenten ‘blij gemaakt met een dooie mus’ en ‘breekt haar belofte’ door bindende studieadviezen nog niet wettelijk aan banden te leggen. -
PREMIUMVideo
SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij: ‘Abortus is niet de mannen tegenover de vrouwen’
Van alle partijen heeft de orthodox-christelijke SGP misschien wel de meeste contraire standpunten. Toch zag lijsttrekker Kees van der Staaij de invloed van zijn partij de afgelopen jaren groeien. Al flirtten sommige partijleden ook met Forum voor Democratie. ‘Partijen die als een wonderboom omhoog schieten, zie je vaak weer omvallen.’ -
Video
Staat vanmiddag al in beroep, avondklok nog niet van de baan
De Nederlandse Staat heeft hoger beroep aangetekend tegen het vonnis over de avondklok. Via een zogenoemd ‘turbo spoedappèl’ wil de regering er vanmiddag al voor zorgen dat de avondklok vanavond toch nog van kracht is.
-
Gaykrant kaapt billboard-actie huwelijkse trouw van SGP
Een billboardactie voor huwelijkse trouw van de SGP krijgt een andere wending. De christelijke partij vroeg mensen te stemmen op drie mogelijke billboards die verwijzen naar drie websites. Maar de partij vergat twee van die drie domeinnamen te registreren, ontdekte de Gaykrant. En nu verwijst de koploper van de onlinestemming, onelifestand.nl, naar het onlineplatform voor lhbti’s. -
Vanaf mei coronaprik bij diabetes en astma, nog ziekere mensen al volgende week aan de beurt
Eén miljoen mensen met een medische aandoening zoals diabetes of astma krijgen vanaf begin mei een uitnodiging voor een coronavaccinatie. Dat staat in de brief die minister De Jonge (Volksgezondheid) vanavond naar de Tweede Kamer zal sturen, melden ingewijden. -
Onbekend wat er gebeurt met 26.000 avondklokboetes, advocaat kondigt massaclaim aan
Honderden mensen die een avondklokboete hebben gekregen, claimen deze terug of willen dat hun prent kwijtgescholden wordt. Advocaat Michael Ruperti laat weten dat hij hun verzoeken rechtstreeks bij minister Fred Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) zal indienen. Het vonnis van de rechtbank in Den Haag is de basis van de procedure.