Britse premier May sluit gedoogakkoord met Noord-Ierse DUP
Eindelijk een kleine opsteker voor de geplaagde Britse premier Theresa May: de deal tussen haar conservatieve partij en de Noord-Ierse DUP is rond. Voor deze gedoogconstructie moet May wel diep in de buidel tasten.
Arlene Foster, de leider van de Democratic Unionist Party, de DUP, maakte een triomfantelijke indruk bij haar verklaring op de stoep van Downing Street. In haar ogen heeft ze er dan ook een uitstekende deal uitgesleept: meer geld voor Noord-Ierland en meer invloed op de regering, in ruil voor de belofte de conservatieven te steunen bij belangrijke stemmingen.
,,Onze hoogste prioriteit is het nationale belang”, zei Foster bij het bekendmaken van het akkoord. ,,Een stabiele regering is heel belangrijk in deze essentiële periode voor het Verenigd Koninkrijk.” Maar vanzelf ging het niet. Pas tweeënhalve week na de verkiezingsuitslag zijn de partijen het eens. De DUP gaf zich niet zo maar gewonnen, wilde het onderste uit de kan halen: vooral over de financiële kant van de zaak lijkt lang te zijn onderhandeld.
In ruil voor haar gedoogsteun aan de minderheidsregering van Theresa May gaat er 1,5 miljard extra naar Noord-Ierland, te besteden aan onderwijs, zorg en infrastructuur. Ook verdwenen omstreden plannen van de conservatieven over pensioenen en afschaffen van de bijdrage aan verwarmingskosten van ouderen in de prullenbak. Critici vragen zich direct af waar dit allemaal van betaald moet worden.
Meerderheid
Met de tien zetels van de DUP heeft de Conservatieve Partij nu een krappe meerderheid van zes in het parlement. Dat betekent dat Theresa May haar Queen’s Speech, de troonrede, er donderdag bij wel doorheen krijgt in het Lagerhuis. Ook bij andere belangrijke stemmingen zal de DUP de komende tijd meestemmen met de conservatieven.
Maar het is een hele wankele constructie: er hoeft bij een omstreden wetsvoorstel maar een klein groepje conservatieve Lagerhuisleden te gaan muiten om voor enorme druk op May te zorgen. Aangezien er ontzettend belangrijke beslissingen, bijvoorbeeld over de brexit, aan zitten te komen, is dat absoluut niet ondenkbaar. Ondanks de deal met de DUP, is de Britse regering instabiel. Elk zuchtje wind kan het doen omvallen. Voorlopig is de premier May even veilig, maar zelfs binnen haar eigen partij zijn er genoeg mensen die haar graag het laatste zetje zouden geven.
In office, not in power’, is de verwoestende conclusie hier. Wel in functie, niet aan de macht. Het maakt haar tot de eenzaamste premier in de Britse moderne geschiedenis.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Opluchting bij staatssecretaris over asielopvang zal van korte duur zijn
De spreidingswet ligt eindelijk in de Tweede Kamer, maar daar heeft staatssecretaris Van der Burg (Asiel, VVD) deze lente en zomer nog niks aan. Een jaar nadat er asielzoekers buiten moesten slapen bij Ter Apel, dreigt daarom weer een ellendige asielzomer. -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
Door BBB uitgezochte verkenners zijn allemaal níét-leden: ‘Ze moeten neutraal zijn’
Na de eclatante zege bij de provinciale verkiezingen - de partij won overal - heeft de BoerBurgerBeweging al in tien van de twaalf provincies verkenners aangesteld die moeten onderzoeken met welke partijen er te praten valt. Wat blijkt: geen van allen zijn ze lid van de BBB.
-
Kamerlid dat zichzelf ongeschikt vond als Kamerlid wordt weer... Kamerlid
SP’er Frank Futselaar vond zichzelf bij zijn vertrek in 2021 niet zo geschikt als Kamerlid. Toch keert hij nu terug in de Tweede Kamer. De komende vier maanden vervangt hij Jasper van Dijk, die met ziekteverlof gaat. ,,Het land roept ook een beetje.” -
-
-
Voormalig leider D663
Alexander Pechtold pleit voor afschaffen monarchie: ‘Moet eindigen na Willem-Alexander’
Voormalig D66-leider Alexander Pechtold vindt dat de politiek zich moet wagen aan de discussie of Nederland nog wel een monarchie moet hebben. Zelf vindt hij het koningschap ‘niet meer houdbaar’ en het zou volgens hem goed zijn als Willem-Alexander de laatste koning is. -
podcast
Niemand kan meer om ‘Sweet Caroline’ heen
Wat betekent de politieke aardverschuiving die BBB heeft veroorzaakt. ,,We zullen er iets mee moeten,’’ zegt premier Mark Rutte. Maar dat is een understatement: het kabinet komt onder grote druk te staan. En hoe zorgt Van der Plas dat er geen LPF-toestanden uitbreken?