Volledig scherm
PVV-leider Geert Wilders © BELGA

Burgemeester Molenbeek: Ik praat nooit met extremisten

PVV-leider Geert Wilders en Vlaams Belanger Filip De Winter kunnen zich hun ‘islamsafari’ vrijdag naar het Brusselse ‘jihadistennest’ Sint Jans Molenbeek besparen. Ze zijn er niet welkom, aldus een zeer gedecideerde burgemeester Françoise Schepmans. Op welke gronden ze hen tegenhoudt (vermoedelijk veiligheid en openbare orde) houdt ze voor zich.

Quote

Ik sta altijd open voor discussie. Maar deze heren komen niet voor discussie, die hebben hun eigen agenda

Dank dat u ons meteen wel ontvangt! Maar waarom hen niet?
,,Ik praat nooit met extremisten! En al helemaal niet als ze hier enkel komen om te provoceren. Waarom zou ik daaraan meewerken?”

Gunt u ze zo geen erg makkelijke overwinning? Ze gaan nu natuurlijk roepen dat u het debat niet aandurft!
,,Ze roepen maar. Ik sta altijd open voor discussie. Maar deze heren komen niet voor discussie, die hebben hun eigen agenda.”

Wilders vergelijkt uw gemeente met Raqqa, de hoofdstad van het kalifaat. ,,Alleen is Molenbeek nog niet bevrijd.”
,,O ja? Nou, dan komt hij dus niet om zich een mening te vormen. Die heeft hij blijkbaar al.”

Quote

Ik heb helemaal geen zin om Molenbeek tegenover mensen als De Winter te verdedigen. Dat is zinloos

Volledig scherm
Francoise Schepmans © Photo News

En De Winter? Die zegt dat men hier Arabisch spreekt, en moskee en imam de plaats hebben ingenomen van stadhuis en burgemeester.
Zucht. ,,Wat moet ik daar nou op zeggen, op zoiets stoms? Hier wonen meer dan 100.000 mensen. De over-, overgrote meerderheid is democratisch, doet niks verkeerd en wil gewoon vreedzaam samenleven. Maar ik heb helemaal geen zin om Molenbeek tegenover mensen als De Winter te verdedigen. Dat is zinloos.”

Hoe gaat het met Molenbeek?
,,Goed. Als ik door het raam kijk zie ik dat alles rustig is. De fontein doet het, en het monument voor de slachtoffers staat er ook nog.”

U gaat gewoon ’s avonds laat in heel Molenbeek alleen op straat?
,,Zeker, en zonder problemen. Elke grotere stad heeft haar probleemwijken, maar hier niet erger dan anders. Ik zie geen enkel verschil tussen Molenbeek en pak ‘m beet Antwerpen.”

Behalve dat uw collega daar vanuit zijn werkkamer niet op het huis van de Abdeslams uitkijkt…
,,Ik ook niet, want ze zijn verhuisd.”

Quote

Vlaanderen is pragma­tisch en pakt door, de Franstali­gen praten meer en doen minder

Maar de band met terreuraanslagen is er natuurlijk wel. Drie Parijse aanslagplegers kwamen van hier, net als die op de Thalys en het Joods museum. En één van de organisatoren van de al weer wat oudere aanslag in Madrid…
,,Zeker, maar voor hetzelfde geld waren ze uit Toulouse, Nice of Marseille gekomen. Je hebt overal wel van die schooiers die in de misdaad belanden en dan via criminele contacten terreurdaden gaan plegen. Wij hadden de pech dat Abaaoud (de organisator van ‘Parijs’ – red.) hier vandaan kwam en hier ook nog eens veel mensen kende. Maar nogmaals: even goed waren ze ergens anders vandaan gekomen.”

Hebt u het idee dat u dit nu onder controle hebt?
,,Je kunt nooit zeggen dat er niets meer kan gebeuren, maar ik doe m’n best. De maand na de aanslagen in Parijs zat ik bij de premier (partijgenoot Charles Michel – red.), kort daarna hadden we er 35 à 50 politiemensen bij. We hebben 22 cafés, bars en nachtwinkels gesloten, drie islamitische scholen en vier moskeeën - deels al vóór de aanslagen. We zijn alle stichtingen nagelopen, hebben de strijd tegen handel in drugs, wapens en valse papieren fors opgevoerd, en zien veel nauwer toe op wie zich hier inschrijft. Een breed samengestelde veiligheidscel volgt personen en situaties op. Ik doe dus mijn werk en mag alleen maar hopen: anderen ook.”

Daar twijfelt u aan?
,,De ondersteuning vanuit het Brusselse gewest zou beter kunnen. Vlaanderen is pragmatisch en pakt door, de Franstaligen praten meer en doen minder.”

Hoe is het hier eigenlijk zó mis kunnen gaan?
,,In de jaren ’90 hadden we hier een snel groeiende Marokkaanse gemeenschap met een sterk cultureel zelfbewustzijn, achteraf hadden we daarmee nauwer moeten samenwerken. Maar de situatie is lastig. We zitten hier met veel verschillende groepen, 45 procent jeugdwerklozen, een gemiddeld inkomen van nog geen 10.000 euro. Tot ik in 2012 burgemeester werd was het heel moeilijk dingen te veranderen, met een PS (Franstalige socialisten) die hier al sinds 1939 aan de macht was.”

Nu het kalifaat zo goed als vernietigd is: bent u bang voor terugkerende Syriëstrijders, die misschien hier hun contacten nog hebben?
,,Daarvoor moet u bij het federale niveau zijn. In elk geval: er is voor terugkeerders geen plaats in Molenbeek.”

Tot slot: weten Wilders en De Winter al dat ze hier niet welkom zijn?
,,Dat laat ik De Winter vóór vrijdag weten.”