Volledig scherm
PREMIUM
Thierry Baudet © ANP

Camera was verliefd op Baudet, de kiezer minder

Hij wist als geen ander de camera’s te vinden, maar Thierry Baudet heeft zijn verpletterende verkiezingswinst bij de Provinciale Staten geen vervolg kunnen geven. Hij behaalt waarschijnlijk drie zetels, maar blijft achter bij de VVD én de PvdA.

Zo wist Thierry Baudet zijn (eerdere) torenhoge peilingen niet te verzilveren. Forum voor Democratie gaat van nul naar drie zetels, maar die ‘winst’ kent een bittere afdronk. De partij was ervan overtuigd geraakt dat het de VVD voorbij zou kunnen streven en als grootste uit de bus zou komen bij de Europese verkiezingen.

Misschien was partijleider Baudet verblind geraakt door de camera’s, want uit de media was hij niet weg te slaan. Met als grootste podium het tv-debat met VVD-leider Mark Rutte, over de koers van Europa. Het leek alsof alle andere partijen er niet meer toe deden. Zo klaagden ze ook: alsof er niets anders meer te kiezen was dan ‘rechts’ en ‘knetterrechts’. Van die nek-aan-nekrace heeft Baudet in ieder geval niet het meest weten te profiteren.

Wellicht dat de partij er onder te lijden had dat lijsttrekker Derk Jan Eppink geen bekend gezicht heeft, zoals grote winnaar Frans Timmermans van de PvdA.

  1. LIVE | Rutte: ‘Kabinet wil kijken naar extra geld leraren, maar eerst een cao’
    Algemene Beschouwingen

    LIVE | Rutte: ‘Kabinet wil kijken naar extra geld leraren, maar eerst een cao’

    Het kabinet overweegt ‘extra incidenteel geld’ vrij te maken om het lerarentekort aan te pakken., maar dan moet er wel eerst een cao worden afgesloten. Dat zei premier Mark Rutte tijdens dag twee van de Algemene Politieke Beschouwingen, tegenover een oppositie die zich gisteren constructief opstelde, maar wel op tal van onderwerpen kabinetsingrijpen eist. Hoe ver zal Rutte zijn hand uitreiken? Mis niks van het debat met de stream en ons liveblog.