Coalitie: Investeer in extra huisartsen in de regio
VIDEODe regeringscoalitie wil dat er meer plekken voor huisartsen komen in krimpregio’s. In zulke dunbevolkte gebieden neemt het aantal huisartsen enorm af.
Delen per e-mail
D66-Kamerlid Vera Bergkamp: ,,Goede basiszorg dichtbij is essentieel. Huisartsen hebben daarin een belangrijke rol. Ze zijn het eerste aanspreekpunt en kunnen door vroeg te signaleren vaak erger voorkomen. Er is geen arts toegankelijker dan de huisarts.”
De provincie Zeeland heeft nu bijvoorbeeld 170 huisartsen, van wie er een flink aantal met pensioen zal gaan de komende jaren. Met een bedrag van twee miljoen euro per jaar gedurende drie jaar kunnen twintig extra huisartsen in de regio worden opgeleid.
Bergkamp: ,,Door gericht te investeren in huisartsenopleidingen maken we de stap naar een eigen praktijk in de regio makkelijker en aantrekkelijker. In deze onzekere coronatijd zijn we blij dat we deze eerste stap kunnen zetten.”
In deze onzekere coronatijd zijn we blij dat we deze eerste stap kunnen zetten
Actieplan
Haar collega Joba van den Berg (CDA) komt zelfs met een actieplan. In sommige regio’s gaat volgens dit Kamerlid de komende jaren een kwart van de huisartsen met pensioen, en lang niet overal staat een opvolger klaar.
Van den Berg: ,,De huisartsenpraktijk moet aantrekkelijker gemaakt worden.” Juist de huisarts speelt als ‘poortwachter’ een belangrijke rol in het verplaatsen van ziekenhuiszorg naar hulp dichtbij. Dus moeten artsen meer mogelijkheden krijgen dan een praktijk in hun eentje, volgens de CDA’er. Ook digitale consults en automatisering kunnen hun werk vereenvoudigen.
Het D66-voorstel voor investeringen in huisartsenopleidingen zal deze week worden gedaan bij de begrotingsbehandeling van het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport en wordt in ieder geval gesteund door CDA, VVD en de ChristenUnie.
Bekijk al onze coronavideo's in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video
Kabinet wil avondklok als Kamer instemt, per direct nog maximaal één persoon op bezoek
Het kabinet wil de coronamaatregelen weer verzwaren. Het komt nu met een avondklok en strengere regels rond reizen en visite thuis. Die avondklok zou mogelijk op zaterdag al ingaan en lopen van 20.30 uur tot 04.30 uur. Winkels, ook supermarkten, moeten dicht om 20.15 uur. -
VIDEO/LIVE
Kamer wil haast met uitbetalen slachtoffers toeslagendrama: ‘Regel het gewoon’
Mark Rutte kreeg gisteravond forse kritiek in het debat over de toeslagenaffaire. Partijen richtten hun pijlen op de premier die tien jaar aan het hoofd stond van kabinetten die volgens critici een cultuur van roekeloze fraudejacht en stelselmatige geheimhouding kweekten. ‘We moeten dit rechtzetten'. -
Verkiezingen kunnen doorgaan: in tenten en ‘drive-throughs’
De Tweede Kamerverkiezingen in maart kunnen gewoon doorgaan. Dat meldt minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken). De meeste gemeenten hebben geschikte stemlocaties gevonden. Zo kan er in tenten en in speciale ‘drive-throughs’ voor auto’s worden gestemd. -
Minister: Onacceptabel dat spoedzorg lijdt onder rellen
Het is ‘van de zotte’ dat zieke mensen te lang van acute zorg verstoken blijven omdat ambulances door de rellen vertraging oplopen. Dat zegt minister Van Ark (Medische zorg) tegen deze site. -
PREMIUM
Nieuwe maatregelen tegen derde golf in de maak: ‘Variant is niet onder controle’
Nederland wacht een lange winter in een strengere lockdown. Onder druk van een derde golf broedt het kabinet op heftige ingrepen als een avondklok of extra bezoekrestricties.
-
Podcast / Video
Podcast Politiek Dichtbij: Rellen wekken woede en de aanval op Rutte is geopend
Brandende auto’s, rellen, geplunderde winkels. De avondklok heeft onlusten uitgelokt in het hele land, maar premier Mark Rutte wil van geen wijken weten. De minister-president trekt ondertussen ook vuur aan in de campagne die nu echt is begonnen. Zowel de politieke partijen op links, als de ‘oude partners’ CDA en D66 richten de pijlen op de VVD van Rutte en dat gaat er al meteen behoorlijk fel aan toe. We bespreken het allemaal in onze nieuwe podcast Politiek Dichtbij. -
‘Nationaal programma’ voor onderwijs na corona moet achterstanden wegpoetsen
Het gaat niet lukken om alle achterstanden die leerlingen door de coronacrisis hebben opgelopen nog dit schooljaar weg te poetsen. Het kabinet maakt een ‘nationaal programma’ voor het onderwijs na corona en verwacht dat basis- en middelbare scholen nog jaren aan de bak moeten om opgelopen achterstanden weg te werken. -
PREMIUMVIDEO
Huisartsen: laat ons ziekenhuizen ontlasten
In Amsterdam nemen huisartsen de zorg voor coronapatiënten over, zodat die eerder het ziekenhuis kunnen verlaten. Ook andere huisartsen elders in het land willen graag helpen om de ziekenhuizen te ontlasten.