CPB bevestigt de vrees: onze koopkracht gaat waarschijnlijk hard onderuit
videoDe stijgende energieprijzen en de Russische inval in Oekraïne zorgen er dit jaar voor dat de doorsnee koopkracht van Nederlanders met 2,7 procent daalt. Dat zou de grootste koopkrachtdaling zijn in 40 jaar.
Dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Planbureau. Deze vormen de basis voor het kabinet om naar de tekentafel te gaan, waar het gaat kijken of er nog iets te doen is aan het dalen van de koopkracht van Nederlanders.
De inflatie nam - goeddeels door de stijgende prijs van energie- al langer toe. Daarbovenop kwam de oorlog in Oekraïne, die ook voor financiële deining zorgt.
Gisteren al zei premier Mark Rutte dat het kabinet niet kan ‘garanderen’ dat koopkrachtreparatie voor alle Nederlanders haalbaar is. Veel meer dan het ‘dempen’ van de neergang zit er niet in. En dan wordt vooral gekeken naar ‘de lagere en middeninkomens’, zei hij.
Dreun
Volgens het CPB kan de weerslag oplopen tot 3,4 procent daling, terwijl het in het gunstigste geval beperkt kan blijven tot 0,6 procent. Sommige Nederlanders gaan het wel meer voelen dan anderen als het kabinet niet ingrijpt.
CPB-directeur Pieter Hasekamp ziet vooral effecten van de hogere energierekening: ,,We gaan ervan uit dat iedereen de hogere energierekening vroeger of later in zijn of haar portemonnee zal voelen. Maar of het een tik of een dreun is, hangt af van het aandeel van de energiekosten in het besteedbaar inkomen. Ik maak me wel echt zorgen over mensen met lagere inkomens, zeker als die in een slecht geïsoleerd huis wonen. Dat soort effecten zijn niet zichtbaar in de standaard koopkrachtplaatjes.”
Het CPB verwacht overigens wel dat de doorsnee koopkracht aan het einde van deze kabinetsperiode een lichte plus (0,3 procent) laat zien, ook ondanks het schokeffect van de oorlog en de hoge inflatie.
Volgens het CPB draagt de Russische inval in Oekraïne veel financiële onzekerheid mee. Voorop staat de hogere energieprijs, maar ‘andere mogelijke effecten op handel, financiële markten en (via vertrouwenseffecten) op investeringen en consumptie zijn op dit moment nog beperkt’.
Het CPB schat de inflatie voor 2022 in op 5,2 procent. ,,Om de gevoeligheid te illustreren is ook berekend wat het gevolg is als de energieprijzen langere tijd hoog blijven, en ook als ze deze zomer terugkeren naar het niveau van 2019. De inflatie in 2022 bedraagt in die varianten respectievelijk 6,0 procent en 3,0 procent”, aldus het CPB.
Het CPB voorspelt verder dat de binnenlandse productie blijft toenemen. De economie groeit dit jaar nog met 3,6 procent en in 2023 met 1,7 procent, denken de rekenaars. ,,De consumptie en de uitvoer leveren de grootste bijdrage.” De groei wordt de komende jaren ook verder ‘aangejaagd’ door de extra bestedingen uit het coalitieakkoord, stelt het CPB. De arbeidsmarkt blijft krap, de werkloosheid loopt slechts licht op tot 4,3 procent in 2023.
Inval
De effecten van de inval van Russische troepen in Oekraïne laten zich deels nog raden, zegt het CPB. Hogere energieprijzen vormen momenteel het grootste effect. ,,Ook de dreiging van een tekort aan gas kan (kortdurend) leiden tot zeer hoge gasprijzen.”
Mocht de gastoevoer uit Rusland beperkt worden, ‘zal dit grote economische gevolgen hebben’. Nederland is voor ongeveer 15 procent afhankelijk van Rusland voor gas. ,,Voor nu lijkt deze toevoer nog door te lopen. Maar mocht Rusland besluiten de gaskraan dicht te draaien, of de EU om minder gas uit Rusland te halen, dan kunnen zowel huishoudens als bedrijven flink in de problemen komen.” De gasvoorraden voor 2022 zijn ‘relatief beperkt’, zegt het CPB. ,,Als de voorraden de komende zomer onvoldoende worden aangevuld, zullen de prijzen verder oplopen. Met name de huishoudens met een laag en middeninkomen zullen hierdoor dan geraakt worden.”
De sancties die worden opgelegd tegen Rusland hebben voor ons land minder effect, stelt het CPB. ,,Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat het financiële systeem als geheel deze schok niet kan absorberen. De Nederlandse financiële sector lijkt vooralsnog ook niet in de gevarenzone.”
Schuld
De overheidsschuld loopt na deze kabinetsperiode flink op, zo raamt het CPB. Het begrotingstekort zal na 2025 toenemen tot 3,5 procent van het bbp in 2030. ,,Dat komt doordat een aantal beleidsvoornemens (onder andere de uitgaven gerelateerd aan klimaat en stikstof) pas dan tot volle wasdom komt.”
Daarnaast stijgen aan de vergrijzing gerelateerde uitgaven, zoals de langdurige zorg en de AOW. De schuldquote loopt als gevolg van het hoge begrotingstekort en de lagere bbp-groei gestaag op naar 61 procent in 2030. Dat is hoger dan de Europese normen toestaan, al zitten verschillende landen in de EU daar al flink boven.
Ingrijpen
De roep om ingrijpen door het kabinet klinkt al luid in de Tweede Kamer. PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer wil dat er een ‘noodpakket’ komt. ,,Zo’n koopkrachtdaling kwam in decennia niet voor! 5,2 procent inflatie, waarbij de laagste inkomens het meest voor de kiezen krijgen. Kabinet moet ophouden met dralen. De PvdA wil een noodpakket koopkracht om te voorkomen dat mensen nog dieper in de financiële ellende belanden.”
ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis zegt dat mensen met lage inkomens nu hulp nodig hebben. ,,Zij kunnen de energierekening niet meer betalen en mensen met middeninkomens durven nauwelijks meer de tank van hun auto vol te gooien, terwijl ze wel dagelijks voor hun werk op pad moeten.”
Grinwis: ,,Ik verwacht geen wonderen van het kabinet, maar wel daden. Het eerlijke verhaal is dat deze koopkrachtdreun onmogelijk helemaal is goed te maken, maar het kabinet moet nu wel op korte termijn in actie komen. We moeten de mensen die de pijn het meeste voelen ook het meeste helpen. Dat kan onder meer door extra ondersteuning van de armste gezinnen voor het betalen van hun energierekening en tijdelijke verlaging van accijnzen.”
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Een haalbare kaart en smaakvollere worst: dit is de oogst van het stikstofdebat
Na een ellenlang debat kan het kabinet verder met de stikstofplannen. Maar de Tweede Kamer is wel kritisch. Deze vier kwesties springen in het oog. -
Bestuur BIJ1 ‘overvallen’ door vertrek voorzitter: ‘Geen kans gehad om gesprek te voeren’
Het partijbestuur van BIJ1 laat weten ‘overvallen’ te zijn door het besluit van voorzitter Jursica Mills om haar functie neer te leggen. In een mail aan de afdelingen noemt ze de partijcultuur ‘toxisch’ en ‘vol vriendjespolitiek en tegenstrijdigheden’. -
Partijen proberen onrust te sussen: CDA wil stikstofplan aanpassen, VVD pleit voor maatwerk
Na fel verzet uit het hele land schermt regeringspartij CDA met de eis voor ‘fundamentele aanpassingen’ van de omstreden stikstofplannen van het kabinet. De VVD belooft maatwerk. Maar de doelen blijven overeind. -
Commissie: invloed koninklijk huis in zaak-Poch niet gebleken
Het koninklijk huis heeft voor zover is na te gaan geen invloed kunnen uitoefenen op het onderzoek naar de Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10.
-
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
PREMIUMOnder politici
Ook 25 jaar geleden moest de minister beveiligd worden, ook toen waren boeren boos
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: boerenprotesten worden al snel een culturele clash.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer