CPB: Kabinet legt rekening bij volgende generaties
videoHet coalitieakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie legt de rekening voor alle plannen bij toekomstige generaties. Dat blijkt uit doorrekeningen door het Centraal Planbureau (CPB) van de plannen van het kabinet-Rutte IV.
Het CPB schrijft dat ‘de financiële lasten voor toekomstige generaties fors toenemen’. Het kabinet-Rutte IV is van plan veel geld uit te geven, onder meer aan klimaat, milieu, onderwijs, defensie en sociale zekerheid. Een goed deel ervan bestaat uit eenmalige investeringen, zo is het plan.
Maar het CPB waarschuwt dat het ‘dit niet in alle gevallen plausibel’ vindt en ‘neemt aan dat beleid dat naar de aard niet incidenteel is, structureel moet worden gefinancierd’. Oftewel: eenmalig geld steken in problemen die voortduren, gaat waarschijnlijk niet werken.
Het prijskaartje van de kabinetsplannen doet de overheidsuitgaven op de lange termijn met ruim 13 miljard euro oplopen. Dat betekent dat er de komende jaren tekorten op de begroting zijn, in 2025 ruim 30 miljard euro, ofwel 2,7 procent van het bbp.
Lees door onder de grafiek
Als de hogere uitgaven na deze kabinetsperiode jaar op jaar zouden blijven doorgaan (en dus structureel worden), stijgt de staatsschuld automatisch door naar liefst 92 procent van het bbp in 2060. Ter illustratie: zonder een coalitieakkoord (hoewel dat irreëel is, want dan zouden grote problemen blijven liggen) zou de overheidsschuld in 2060 uitkomen op 28,1 procent van het bbp, omdat de economie harder groeit dan het tekort. Maar mét het coalitieakkoord groeit deze naar 91,9 procent van het bbp. Dat is dus een toename van de schuld met meer dan 60 procent. Al moet je daarbij wel bedenken: het kabinet denkt dus dat die hoge uitgaves wel degelijk eenmalig kunnen zijn. En als dat Rutte IV lukt, dan kan het schrikbeeld van het CPB de prullenbak in.
Dat erkent het CPB ook: als de uitgaven (neem bijvoorbeeld de klimaataanpak) toch eenmalig blijken te kunnen zijn, dan valt het wel weer mee met de oplopende staatsschuld en komt die onder de Europese begrotingsnormen uit.
Het CPB ziet de meeste investeringen van Rutte IV gaan naar klimaat en milieu, onderwijs, sociale zekerheid en defensie. Het CPB waarschuwt daarbij dat door de krappe arbeidsmarkt niet al het geld ook daadwerkelijk kan worden besteed. Ergo: zijn er wel genoeg werknemers om alle plannen te verwezenlijken? Per saldo geeft het akkoord een ‘bestedingsimpuls’, zoals dat heet, van 26,1 miljard euro in 2025.
De doorrekening komt met een bijsluiter. Want, zo schrijft het CPB, sommige plannen zijn nog te vaag, niet genoeg uitgewerkt, om goed te kunnen doorrekenen. ‘Een andere vormgeving dan aangenomen, kan tot andere uitkomsten leiden’, schrijft het CPB daarom. Het zegt bovendien dat om ‘besparingen in de zorg’ te doen, wat Rutte IV op termijn wil, er ‘nadere maatregelen nodig zijn’. Oftewel: daar zal nog wat beleid extra nodig zijn om de doelen te halen. En dat is politiek lastig: voor bezuinigingen krijgen partijen de handen meestal maar moeilijk op elkaar, terwijl het kabinet in de Eerste Kamer voor voldoende steun ook oppositiepartijen moet zien te verleiden.
Lees door onder de grafiek
Koopkracht
Hoewel het nieuwe kabinet hoopte dat het zou zorgen voor een extraatje in de portemonnee van burgers, de koopkracht, lijkt dat plan al behoorlijk in de wielen te worden gereden. De hoge inflatie zorgt ervoor dat de meeste burgers er, zo voorspelt het CPB, niet op achteruit zullen gaan, maar ook niet op vooruit.
Dat geldt overigens niet voor gepensioneerden: voor hen wordt een min verwacht. Mede omdat de AOW in het regeerakkoord (in tegenstelling tot de bijstand) niet mee gaat stijgen met het verhoogde minimumloon, valt in die hoek een klap. Pensionado’s blijven waarschijnlijk zitten met een minnetje van 0,4 procent.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nederlaag op nederlaag: ‘B-merk’ CDA is al langer in verval
Overstappers naar BBB, kiezers die thuisblijven: het CDA krijgt klap op klap bij verkiezingen en het ergste is: de harde kern in de achterban slinkt en vergrijst. -
PREMIUM
Stikstof oké, maar waar heb je als BBB-stemmer nog meer voor gekozen?
Dat de BoerBurgerBeweging weinig op heeft met de stikstofplannen van het kabinet, dat weten we. Maar hoe denkt de partij over andere zaken? Kortom: waar heb je als BBB-stemmer nou eigenlijk precies voor gekozen? -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Rutte-show levert toch weer ‘prima’ uitslag op, vindt de VVD
De VVD-campagne draaide wederom geheel om leider Mark Rutte, hoeveel kritiek er inmiddels ook aan hem kleeft. Dat lijkt geen misrekening: de partij lijkt de tweede van het land te blijven. Wel ziet het BBB, tot nu genegeerd door de VVD, voorbij gaan. -
PREMIUM
Campagne toont aan: de liefde binnen Rutte IV staat onder druk
In de verkiezingscampagne hielden regeringspartijen elkaar heel, want met BBB en PvdA/GroenLinks in de oppositie is er tegenstand genoeg. Maar de campagne dwong de leiders van Rutte IV wel te erkennen: ons politieke huwelijk staat onder druk.
-
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
-
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUMCOLUMN
Iedereen is op zijn eigen manier op z'n hoede voor het bestuur
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.
5 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJ.J. Fikkert
Leendert van Herk
Klaas Dragtstra
Roelf otter
Christian Cannas