CU-leden willen dat Kamerfractie eerder motie van wantrouwen tegen ministers steunt
De Kamerleden van de ChristenUnie moeten strenger controleren of kabinetsleden integer handelen. In het uiterste geval moet de fractie niet schuwen moties van wantrouwen of afkeuring te steunen tegen bewindspersonen die bijdragen aan een ‘onbetrouwbare bestuurscultuur’.
Een motie van deze strekking is zaterdag met een grote meerderheid (72 procent) aangenomen op het ChristenUnie-congres in Zwolle. De indieners menen dat de Kamerleden zich duidelijker moeten uitspreken.
In de toelichting werden recente kwesties met premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge als voorbeeld gesteld. ,,We mogen wel duidelijker zijn over het afkeuren van problematisch gedrag”, zei Antonie Fountain, een van de initiatiefnemers van de motie. ,,Anders wordt het voor bewindspersonen: het maakt niet uit wat we doen, we worden toch wel gesteund.”
In de motie wordt gesteld dat de ChristenUnie medeverantwoordelijk is voor de instandhouding van de ‘onbetrouwbare bestuurscultuur’ als de partij niet bereid is ‘consequenties te verbinden aan daden en woorden van gezagsdragers’.
Hoewel de motie gericht was aan de Kamerfractie, reageerde voorzitter Ankie van Tatenhove namens het partijbestuur, dat de motie neutraal had voorgelegd aan het congres. Zij ziet de motie vooral als steun in de rug voor de Tweede Kamerfractie. Dat er sprake zou moeten zijn van een ‘koerswijziging’, zoals Fountain betoogde, noemde zij ‘een groot woord’. ,,We gaan niet mee naar een afrekencultuur, dat past niet bij de ChristenUnie”, aldus Van Tatenhove.
Schouten: weg van cultuur van wantrouwen
In een aansluitend interview met de bewindslieden van de ChristenUnie bleek dat de strekking van de motie vicepremier Carola Schouten niet was ontgaan. ,,Ik heb gezien dat wij sneller moties van wantrouwen over ons heen gaan krijgen”, zei ze.
Tegelijkertijd zei Schouten het als een opdracht te zien dat er een omslag komt van wantrouwen naar vertrouwen. ,,Dat betekent ook dat we in debatten moeten wegkomen van een cultuur van wantrouwen naar elkaar. Als we daarin blijven hangen, kunnen wij ons werk doen tot we een ons wegen, maar dan wordt deze samenleving niet dichter bij elkaar gebracht.”
Tekst gaat verder onder de foto
Woestijntocht
Partijleider Gert-Jan Segers zei in zijn toespraak dat de politiek een ‘ellendig jaar’ achter de rug heeft dat hij zelf heeft ervaren als een ‘woestijntocht’. Hij ziet in Den Haag onvermogen om met elkaar samen te werken en een politiek die veel met zichzelf bezig is.
Daarbij haalde hij uit naar oppositiepartijen. ,,Het is een parodie op politiek als oppositiepartijen bij voorbaat zeggen: het is niks.” Tegelijkertijd gaf hij ook het kabinet een veeg uit de pan. Dat moet de Kamer niet als 'lastige mensen’ beschouwen en debatten als een ‘onderbreking van belangrijke zaken’ zien.
Volgens Segers is de politiek ‘in een destructief rollenspel belandt dat ons naar beneden trekt'. ,,Ik snak naar samenwerking, het redelijke overleg. Daar is dit land groot mee geworden. Ik wil dat we niet druk zijn met onszelf, maar doen waartoe we geroepen zijn.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
WhatsApp wil laten verbergen of je online bent
Een nieuwe functie in WhatsApp moet het mogelijk maken je online status te verbergen, zodat vrienden niet kunnen zien of je de app open hebt staan. -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen. -
PREMIUM
Onvrede smeult in Nederland en niet alleen onder de boeren
Burgers zien crisis op crisis op zich afkomen en het vertrouwen in de politiek is historisch laag. Sommige partijen vrezen dat de boerenprotesten slechts een voorbode zijn. -
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
met video
Rutte ‘liegt niet’, maar hij moet toch nog eens zijn sms-archief in
Premier Mark Rutte koos de tegenaanval in het debat over de sms’jes die hij jarenlang wiste. Hij ‘liegt niet’, aldus de premier en nee: belangrijke sms’jes op die ‘gekke’ Nokia van hem gingen heus niet verloren. Toch rammelt de archivering, blijkt tegelijk.
-
PREMIUMVijf vragen
Johan Remkes heeft één boodschap voor de boeren: dat stikstofkaartje is niet heilig
Johan Remkes moet zorgen dat de boze boeren weer met het kabinet aan tafel gaan zitten om een uitweg te vinden in de stikstofruzie. Een bemiddelaar mag hij niet heten, maar hoeveel speelruimte heeft hij dan? Vijf vragen en antwoorden. -
PREMIUM
Rutte: ‘Flink ruzie maken is af en toe gezond’
Premier Mark Rutte hoopt dat de verhoudingen met de oppositie in de Tweede Kamer verbeteren. Hij denkt dat de harde botsing tussen hem en een aantal partijleiders donderdag in het sms-debat de lucht wat heeft geklaard. -
PREMIUMmet video
Parlementaire enquête naar gaswinning Groningen begint met verhoren: onderzoek onder tijdsdruk
De parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar de aardgaswinning in Groningen begint met haar openbare verhoren. Er is haast, want de volgende enquêtes staan al te trappelen om ook te beginnen.