Volledig scherm
De zaal waar het D66-congres vandaag een reeks besluiten neemt © Edwin van der Aa

D66 tilt keuze voor landelijke lijsttrekker over zomervakantie heen

CongresKandidaten voor het lijsttrekkerschap van D66 richting de Tweede Kamerverkiezingen, die halverwege maart 2021 gepland zijn, hoeven zich pas uiterlijk na de zomervakantie te melden. Dat heeft het congres van de democraten vanmorgen besloten. 

Tot nu toe stond in de huisregels dat aanmelding voor het landelijke lijsttrekkerschap van D66 acht maanden vóór de Dag der Kandidaatstelling door de Kiesraad zou sluiten. Die dag is vastgesteld op 1 februari 2021. Dat zou betekenen dat er vóór 1 juni 2020 een lijst met gegadigden zou moeten zijn.

De partijtop wil echter ‘maximale flexibiliteit creëren om in te kunnen spelen op de politieke ontwikkelingen’. Daarom wordt het wijs geacht de de aanmeldingstermijn richting de landelijke verkiezingen zo veel mogelijk in te korten.

Termijn tot verkiezingen verkort

Het congres, dat vandaag samenkomt in Breda, ging vervolgens bijna volledig akkoord met een voorstel om de kandidaatstelling voortaan maximaal vijf maanden voor de Dag der Kandidaatstelling te laten sluiten. Dat betekent dat gegadigden zich nu vóór 1 september 2020 aan mogen melden. 

De verkiezing van de landelijke lijsttrekker vindt vervolgens plaats via een digitale stemming. Die stemming wordt niet langer dan veertien dagen opengesteld en sluit uiterlijk vier maanden voor de Dag der Kandidaatstelling; dus vóór 1 oktober volgend jaar.

Overigens moet ieder D66-lid dat lijsttrekker van de partij wenst te worden, ondersteuningsverklaringen verzamelen voor tenminste 1 procent van de stemgerechtigde leden. De democraten telden op 1 januari van dit jaar in totaal ruim 26.000 leden.    

Leider met lef

Het congres stelde ook het profiel vast van de toekomstige lijsttrekker. Die moet zijn: ,,Een leider met lef. Een politicus met charisma door persoonlijkheid en staat van dienst. Inspirerend, overtuigend, strategisch en transparant. Onze lijsttrekker is een kiezersfavoriet. Degene die opvalt en kiezers positief bijblijft na een debat of ontmoeting.”   

Niemand bij D66 heeft vooralsnog zijn of haar kandidatuur voor het lijsttrekkerschap geopperd. De huidige fractieleider in de Tweede Kamer, Rob Jetten, zegt wel er ‘serieus over na te denken’. Volgens speculaties in de media zouden ook ministers Sigrid Kaag en Kajsa Ollongren geschikt zijn. 

Woensdag 17 maart 2021 gaat Nederland volgens planning uiterlijk naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen.