Thierry Baudet (FvD).
Volledig scherm
Thierry Baudet (FvD). © ANP

Debat tussen Rutte en Baudet lijkt rond: FvD-voorman ‘accepteert’ met venijnige tweet

Het lijkt erop dat Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet de uitdaging van VVD-leider Mark Rutte aangaat om nog voor de Europese Verkiezingen een-op-een in debat te gaan. Met een venijnige tweet geeft Baudet de premier wat huiswerk mee, ‘ter voorbereiding’. Of er daadwerkelijk een debat komt, is echter nog maar de vraag. Er zijn officieel nog geen afspraken gemaakt. 

Premier Rutte uitte gisteravond tijdens een verkiezingsspeech in Barendrecht stevige kritiek op Baudet, die hij een ‘fröbelende zolderkamergeleerde’ noemt die ‘een gevaar voor de samenleving’ zou zijn.

Volgens Rutte heeft Baudet ‘rare verzinselen’, bijvoorbeeld dat een ‘nexit’ goed zou zijn voor Nederland. De premier vindt dat een ‘onverantwoord risico met onze veiligheid, onze stabiliteit en welvaart’. ,,Het is ergens op een zolderkamer bedacht. Bij flakkerend kaarslicht, met een ganzenveer geschreven. Nederland heeft niets aan een zolderkamergeleerde die daar zit te fröbelen hoe de ideale wereld in elkaar zit.’’

Debat

Daarop nodigde Rutte Baudet uit voor een debat op televisie, dat nog voor de Europese verkiezingen van volgende week zou moeten plaatsvinden. ,,Omdat zijn onzinnige beweringen bestreden moeten worden’’, stelde hij. 

‘Gesigneerde exemplaren van mijn boeken komen vandaag je kant op, @MinPres. Ter voorbereiding’, tweette Baudet vanmorgen met een foto van de boeken van zijn hand. Daarmee lijkt de FvD-leider de uitdaging aan te gaan. Hij weigert verder commentaar. ,,Vandaag zal niemand iets van ons horen, behalve dit tweetje’’, laat de partijwoordvoerder weten. 

De VVD reageerde op z'n beurt weer - ietwat mysterieus - met een foto van een EHBO-koffer met de tekst: ‘Komt vandaag je kant op @thierrybaudet Ter voorbereiding.’ 

Of het debat daadwerkelijk zal plaatsvinden, wanneer en op welke zender, is onduidelijk.

Bekijk hier het fragment van Rutte tijdens de VVD-bijeenkomst :