Denk-voorman Kuzu staande gehouden in Jeruzalem

VideoDenk-voorman Tunahan Kuzu is vandaag door de Israëlische politie korte tijd staande gehouden in Jeruzalem. Op videobeelden, die de politicus zelf op Facebook plaatste, is te zien hoe Kuzu met een Palestijnse vlag langs de Al-Aqsamoskee liep en werd gestopt. Na een uur kon hij weer verder gaan.

Op beelden is te zien dat Kuzu wordt aangehouden.
Volledig scherm
Op beelden is te zien dat Kuzu wordt aangehouden. © Facebook/Tunahan Kuzu

Voor de ingang van de Al-Aqsamoskee werd Kuzu staande gehouden door Israëlische agenten, zo is te zien op de beelden. Onder de video staat: ‘BREAKING: Kuzu aangehouden door Israëlische agenten en soldaten voor ingang van #AlAqsa. We wachten op verdere informatie.’ De videobeelden zouden zijn gemaakt door een medewerker van de partij die ook in Israël is.

Kuzu moest zijn telefoon en paspoort inleveren bij de autoriteiten en heeft volgens minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) een uur staan wachten tot hij zijn spullen terugkreeg. ,,Meneer Kuzu zelf was, naar onze informatie, niet gearresteerd,” aldus de minister. De vlag kreeg hij uiteindelijk niet terug. 

Tweede Kamerlid Farid Azarkan verzocht het ministerie direct na het incident ‘alles in het werk te stellen opdat Kuzu zijn werkbezoek veilig kan vervolgen’. 

Inmiddels heeft Kuzu op Twitter gereageerd op het voorval: ‘I am free now and one day #Palestine will also be free!’

Maatregelen

Kuzu is in Israël en de Palestijnse gebieden op werkbezoek, aldus de partij. Hij is daar om zich op de hoogte te stellen van de situatie. Hij spreekt met vertegenwoordigers van sociaal-maatschappelijke organisaties, historici, hulporganisaties en het bedrijfsleven. Ook is hij op bezoek geweest bij de Nederlandse ambassade in Tel Aviv.

Op vrijdag gelden altijd strenge veiligheidsmaatregelen rond de moskee op de Tempelberg in Jeruzalem. Het vrijdaggebed is het belangrijkste gebed van de week voor de moslims. De Al-Aqsamoskee en de nabijgelegen Rotskoepel behoren tot de heiligste plaatsen binnen de islam.

Kuzu plaatste afgelopen nacht een video op Facebook waarop hij bij het Songfestival-terrein in Tel Aviv staat. ,,Vroeger, voor 1948, was dit een wijk van de stad Jaffa’’, zegt Kuzu. ,,Die wijk is in 1948 platgegooid door Israëlische milities.’’ De Denk-voorman noemt het ‘bittere schande’ dat er nu mensen aan het dansen zijn op wat vroeger een Palestijns dorp was.

Kuzu
Volledig scherm
Kuzu © Facebook/Tunahan Kuzu