Deuren verpleeghuizen gaan op slot, Nederland neemt nog te weinig afstand
videoAlle verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen voor ouderen gaan onmiddellijk op slot voor bezoekers. Volgens het kabinet is deze maatregel nodig omdat ouderen zeer kwetsbaar zijn voor de corona-uitbraak.
Het besluit houdt in dat deuren gesloten worden voor iedereen die niet noodzakelijk is voor zorgverlening. Er wordt alleen een uitzondering gemaakt voor ouderen die in de stervensfase zitten. In dat geval blijft er de mogelijkheid om afscheid te nemen.
Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge neemt het coronadossier over van de vandaag afgetreden minister Bruno Bruins. Hij spreekt van een ingrijpende maatregel. ,,Geen bezoek, dat kan even niet meer”, aldus de CDA’er. Volgens de bewindsman is het aannemelijk dat de maatregel ook na 6 april in stand wordt gehouden om juist de meest kwetsbare mensen extra te beschermen.
Binnen de verpleeghuissector is er begrip voor het besluit geen bezoek meer toe te staan. ,,Ondanks de regelingen die we hadden getroffen, zoals de regel dat er maar één bezoeker per cliënt per dag mocht komen, zagen we het virus heel snel de huizen in komen", zegt Conny Helder, bestuurslid van Actiz, branchevereniging van zorgorganisaties.
,,In Brabant heeft het merendeel van de verpleeghuizen al één of meerdere coronagevallen, waarvan sommige echt heel veel. Als we dat in de rest van Nederland nog willen voorkomen, moeten we deze maatregel gewoon nemen, hoe afschuwelijk we dat ook vinden.”
Anderhalve meter afstand
Premier Mark Rutte is nog niet te spreken over de manier waarop Nederland met de voorschriften omgaat die het kabinet eerder heeft gecommuniceerd. Hij ziet vooral dat mensen het nog niet altijd even nauw nemen met de regel dat er anderhalve meter afstand tussen elkaar bewaard moet worden. ,,Je ziet dat we dit als samenleving nog niet hebben geïnternaliseerd", aldus Rutte.
Hij bracht eerder op de dag een bezoek aan een supermarkt. Vakkenvullers beklaagden zich er bij hem over dat klanten soms heel weinig afstand bewaren. Rutte: ,,Zij zeiden tegen mij dat mensen naar producten grijpen en in de nek staan te hijgen.”
Park
Mensen in het park mogen het daar best ‘gezellig’ hebben, maar ze moeten wel afstand houden, stelt Rutte. Hetzelfde geldt voor mensen die samen sporten. Als dit voorschrift wordt opgevolgd, leidt dat tot een ‘enorme afname’ van het risico dat mensen besmet raken, aldus de premier.
Het kabinet neemt vooralsnog geen verdergaande maatregelen om af te dwingen dat mensen minder in contact kunnen komen met elkaar. Wel herhaalde Rutte zijn oproep aan mensen met verkoudheidsklachten om thuis te blijven en daarnaast om geen handen te schudden en in de mouw te niezen.
Wake-upcall
De flauwte die de afgetreden minister Bruins gisteravond in het Kamerdebat overkwam en de diagnose dat de VVD’er oververmoeid is, zijn volgens De Jonge ‘een wake-upcall’ voor het kabinet. ,,Bruno Bruins zei het hier zondag nog: let een beetje op elkaar. Dat moeten wij in het kabinet ook doen.”
Volgens De Jonge is het belangrijk dat de ministers die het meest betrokken zijn bij het coronadossier elkaar moeten kunnen vervangen. Ook de ambtenaren gaan in duo's werken, stelde hij, om te voorkomen dat er op een cruciale plek ‘iemand omvalt'.
Kijk hier naar onze video's over corona:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Coronavirus is nachtmerrie voor kabinet: ‘Een échte lockdown wil niemand’
In een roerig debat waarin minister Bruins (Medische Zorg) plots flauwvalt, meldt premier Rutte niet van plan te zijn Nederland voor langere tijd helemaal op slot te zetten. ,,Dat zal niemand accepteren.’’ -
Door BBB uitgezochte verkenners zijn allemaal níét-leden: ‘Ze moeten neutraal zijn’
Na de eclatante zege bij de provinciale verkiezingen - de partij won overal - heeft de BoerBurgerBeweging al in tien van de twaalf provincies verkenners aangesteld die moeten onderzoeken met welke partijen er te praten valt. Wat blijkt: geen van allen zijn ze lid van de BBB. -
Ontslag
Plichtsgetrouwe minister Bruins stapt op, coronacrisis wordt hem nu toch te machtig
Een dag nadat hij onwel werd door oververmoeidheid is minister Bruno Bruins (Medische Zorg) opgestapt. Zijn vertrek volgt op weken van ‘24uurs-dienst’, voor de toch al ‘plichtsgetrouwe’ VVD’er. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
Nederlaag op nederlaag: ‘B-merk’ CDA is al langer in verval
Overstappers naar BBB, kiezers die thuisblijven: het CDA krijgt klap op klap bij verkiezingen en het ergste is: de harde kern in de achterban slinkt en vergrijst. -
-
-
Hoekstra: ‘Zaak tegen Rusland over neerhalen MH17 gaat door’
De zaak van Nederland en Australië tegen Rusland over het neerhalen van de MH17 wordt in behandeling genomen door de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie van de VN (ICAO), laat minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) op Twitter weten. ‘Bemoedigend nieuws voor de nabestaanden.’ -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.