Jeroen Dijsselbloem was eerder voorzitter van de Eurogroep maar grijpt nu naast de functie van managing director bij het IMF.
Volledig scherm
Jeroen Dijsselbloem was eerder voorzitter van de Eurogroep maar grijpt nu naast de functie van managing director bij het IMF. © REUTERS

Dijsselbloem grijpt naast topbaan IMF en feliciteert tegenstrever

UpdateNiet Jeroen Dijsselbloem maar de Bulgaarse Kristalina Georgieva lijkt Christine Lagarde op te gaan volgen als hoogste baas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Hoewel beide kandidaten niet de vereiste meerderheid aan stemmen binnenhaalden, had de Bulgaarse wel iets meer stemmen gekregen. Dijsselbloem trok daarna zijn conclusies en feliciteerde zojuist zijn tegenstrever.

Dijsselbloem was tot het einde toe in de race voor de topjob maar dolf vanavond na de beslissende stemronde het onderspit. Hoewel zowel de Nederlander als Georgieva daarin niet de benodigde meerderheid van de stemmen kreeg, lag de Bulgaarse volgens ingewijden wel voor op Dijsselbloem.

Een kandidaat heeft 55 procent van de stemmen van de 28 EU-landen nodig, die bovendien 65 procent van de Europese bevolking vertegenwoordigen. Dijsselbloem zou 44 procent van de EU-landen en 43 procent van de Europese bevolking achter zich hebben. Bij Georgieva zouden de cijfers 56 en 57 procent zijn geweest. 

Beide kandidaten voldeden dus niet aan beide voorwaarden. Toch trok Dijsselbloem zijn conclusies. Hij feliciteerde Georgieva (,,Ik feliciteer Kristalina Georgieva met de uitkomst van de Europese stemming. Ik wens haar veel succes”) en trok zich terug uit de race om de topjob. Net zoals de Fin Olli Rehn en de Spaanse Nadia Calviño dat eerder op de dag al hadden gedaan.

De aanstelling moet nog door het IMF zelf worden behandeld. Maar er bestaat een soort herenakkoord dat Europese landen het hoofd van het IMF mogen aanwijzen. Amerika levert op zijn beurt sinds jaar en dag de baas van de Wereldbank. Georgieva was begin dit jaar kortstondig waarnemend president van de Wereldbank. Zij is door haar leeftijd van 65 jaar volgens de statuten van het IMF eigenlijk te oud om benoemd te worden bij het IMF. Daarvoor wordt echter een uitzondering gemaakt.

Witteveen

Dijsselbloem had de tweede Nederlander kunnen zijn die leiding geeft aan het IMF. Tussen 1973 en 1978 vervulde voormalig VVD-minister van Financiën Johan Witteveen die functie. Het IMF werd in 1944 tegelijkertijd met de Wereldbank opgericht en heeft als belangrijkste taak om landen bij te staan die geen geld meer kunnen lenen op de kapitaalmarkt.

De 53-jarige Dijsselbloem is op 1 mei begonnen als voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De PvdA’er was eerder minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep.

Jeroen Dijsselbloem on Twitter

I congratulate Kristalina Georgieva with the outcome of todays European votes. I wish her the utmost succes.