Volledig scherm
PREMIUM
De oud-minister van Financiën is nog altijd in de race om Christine Lagarde op te volgen als baas van het IMF. © REUTERS

Dijsselbloem kanshebber voor topjob IMF, maar is dat ook goed voor Nederland?

Oud-minister Jeroen Dijsselbloem staat op de shortlist van kandidaten om het IMF te gaan leiden. Die nominatie is in de eerste plaats goed voor Dijsselbloem zelf. Of ook Nederland van een eventuele benoeming profiteert valt te bezien.

In vele opzichten is de baan van managing director van het Internationaal Monetair Fonds een absolute hoofdprijs. Alleen al het salaris van ruim een half miljoen dollar – belastingvrij – is de moeite waard om een sollicitatiebrief de deur uit te doen. Tegelijkertijd is de topjob ook omgeven met de nodige prestige, die afstraalt op het geboorteland van de kandidaat. ,,Het is een van de belangrijkste functies in de financiële sector die er internationaal te vergeven zijn”, stelt hoogleraar Economie Sylvester Eijffinger.

  1. Nederland en andere EU-landen willen Brazilië onder druk zetten vanwege Amazone-drama

    Nederland en andere EU-landen willen Brazilië onder druk zetten vanwege Amazone-dra­ma

    Nederland is ‘absoluut’ bereid om, in EU-verband, de handelsbetrekkingen met Brazilië als drukmiddel in te zetten zodat de gigantische ontbossing in het Zuid-Amerikaanse land een halt wordt toegeroepen. Dat zei minister Kaag (Buitenlandse handel) vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Frankrijk en Ierland dreigen al met het opzeggen van een handelsverdrag, Duitsland en Noorwegen hebben steun bevroren.