Dit overweegt het kabinet: meer sport voor jongeren, extra contactberoepen open
Het kabinet overweegt de sportregels voor jongvolwassenen te versoepelen. Ook wordt er bekeken of naast de kappers meer contactberoepen weer kunnen worden toegestaan, melden meerdere Haagse bronnen.
Delen per e-mail
Momenteel zijn slechts kinderen tot en met 17 jaar en topsporters uitgezonderd van de coronaregel die stelt dat sport buiten slechts met maximaal twee personen mag plaatsvinden en op 1,5 meter afstand. Kinderen mogen buiten wel sporten in teamverband, als ze maar geen wedstrijden tegen teams van andere clubs spelen.
Volgens de ingewijden wil het kabinet de sportregels meer gelijk trekken met andere activiteiten voor jongeren en jongvolwassenen. Zo kunnen jongvolwassenen tot 27 jaar in sporthallen, wijkcentra en evenementenhallen terecht als ontmoetingsplek voor sociale activiteiten en voor ondersteuning van jongerenwerkers of coaches.
De noodzaak wordt gevoeld om meer te doen om jongeren uit hun isolement te halen, maar tegelijk vreest het kabinet dat bij meer contactmomenten tussen jongeren het virus weer vaker zal overspringen.
Scholen
Gisteren lekte al uit dat het kabinet de middelbare scholen wil heropenen en de avondklok wil verlengen, waarschijnlijk met twee of drie weken.
Een belangrijke rol daarbij speelt dat er landelijke verkiezingen op 15, 16, en 17 maart aan zitten te komen, waarbij normaal gesproken de stembureaus open zullen zijn tot 21.00 uur ‘s avonds, de starttijd van de avondklok. Bij een verlenging van de avondklok met twee weken, verloopt deze op verkiezingsdag 17 maart, in de ochtend. Als de avondklok nog drie weken gaat gelden, moet er een oplossing worden bedacht, want het tellen van de stemmen gaat altijd tot laat in de avond door.
Daarnaast bekijkt het kabinet of winkels weer open zouden mogen voor bezoek op afspraak.
Kappers
Ook overwegen de bewindslieden weer meerdere contactberoepen toe te staan, als de kapper weer van start mag. Vanzelfsprekend moeten daarbij strenge coronaregels in acht worden genomen. ,,Het is moeilijk uit te leggen dat als we de risico's voor kappers aanvaardbaar achten, we dat niet vinden voor andere contactberoepen”, stelt een ingewijde.
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij:
Volgorde
Het kabinet heeft steeds gesteld dat het een duidelijke volgorde zou hanteren bij het loslaten van maatregelen. Die was op rij: avondklok weg, scholen open, dan de rest. Tegelijk ziet het noodzaak om de avondklok te handhaven. Ook zou het heropenen van hogescholen en universiteiten meer besmettingen opleveren dan het toestaan van contactberoepen.
Uit Duits onderzoek bleek eerder deze maand dat de kans op besmettingen bij kappers relatief laag is. Voorwaarde is wel dat kappers een gezichtsmasker dragen.
,,Bij hogescholen en universiteiten lijkt de kans op besmettingen groter, dus komt dat toch later’’, zegt een betrokkene. Tegelijk wil het kabinet versoepelen wat kan. ,,Bij kleine beetjes, in plaats van wachten tot grote branches als geheel kunnen.”
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat niet als censuur, maar omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen via deze link.
Bekijk al onze video's over het coronavirus in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO
Middelbare scholen weer open vanaf 2 maart, kappers mogelijk ook
Scholieren op de middelbare school kunnen vanaf volgende week weer naar de les. Dat heeft het kabinet vanmiddag besproken tijdens een overleg op het Catshuis. Bijna alle andere coronamaatregelen zullen echter worden verlengd na 2 maart, inclusief de avondklok. -
video
Eerste Kamer akkoord met spoedwet, avondklok blijft
De Eerste Kamer heeft vanavond, met een ruime meerderheid, ingestemd met de spoedwet die de nieuwe juridische basis moet vormen voor de avondklok. Na een urenlang debat kwam zo een einde aan een dag waar het in Den Haag op twee plekken (weer) over de avondklok ging. -
PREMIUMstikstof
Links wil dat boeren wijken voor natuur, VVD en CDA proberen platteland te vriend te houden
Bijna niemand heeft het er nog over, maar de stikstofcrisis hangt als een donkere wolk boven deze verkiezingscampagne. Links wil dat boeren wijken voor natuur, VVD en CDA proberen het platteland te vriend te houden. -
Kaag (D66) wil meer vrijheid met vaccinatiebewijs: ‘Laten we voorbeeld nemen aan Israël’
D66-lijsttrekker Sigrid Kaag wil dat Nederlanders meer vrijheden krijgen als zij gevaccineerd zijn tegen corona. Ook wil ze dat de overheid gratis snel- en zelftesten verstrekt, waardoor restaurants, cafés, winkels en scholen snel weer open kunnen. -
Podcast: Massahysterie bij Viruswaarheid, een onbetrouwbare overheid en de arrogantie van Hoekstra
Wel een avondklok, geen avondklok, toch een avondklok. Protestgroep Viruswaarheid beleefde een knotsgekke week, en met hen heel Nederland. Bliksemsnel werd er een nieuwe spoedwet gemaakt, maar wat zegt dat over de betrouwbaarheid van de overheid? En wat gebeurt er als het kabinet afspraken niet nakomt? In Zeeland weten ze daar meer van, want daar zou een marinierskazerne komen, maar die kwam niet. De verkiezingscampagne kent daarnaast de eerste blunderaar met een schaatsende Wopke Hoekstra.
-
Lijsttrekkers live: stel je vraag aan Sigrid Kaag (D66), Mark Rutte (VVD) en Wopke Hoekstra (CDA)
Komende week komen Sigrid Kaag (D66), Mark Rutte (VVD) en Wopke Hoekstra (CDA) langs in onze verkiezingsstudio in Rotterdam. De lijsttrekkers van D66, VVD en CDA gaan live in gesprek met lezers van deze krant. Stel nu je vraag. -
Kabinet onder druk om Nederland wat lucht te geven
Scholieren op de middelbare school mogen zich verheugen op goed nieuws dinsdagavond. Maar verder heeft het kabinet weinig prettige tijdingen te brengen. -
PREMIUMCOLUMN
Anonieme smaadpraat over Kamervoorzitter Arib is laf en laag
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.
0 reacties